Hrvatska u svjetskom vrhu po zaštiti i promicanju dojenja

dojenje

Prema najnovijim podacima Hrvatska je među vodećim zemljama u svijetu kada je riječ o zaštiti i promicanju dojenja. Povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenja, u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu predstavljeni su podaci koji Hrvatsku smještaju među pet najuspješnijih razvijenih zemalja po provedbi inicijative „Rodilišta prijatelji djece”, što je pridonijelo tome da je 82,7 posto djece u Hrvatskoj od rođenja do izlaska iz rodilišta isključivo dojeno, kaže se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Hrvatska je u svibnju 2018. godine potpisala Rezoluciju Svjetske zdravstvene organizacije za prehranu dojenčadi i male djece, koja preporučuje isključivo dojenje u prvih šest mjeseci te dojenje uz adekvatnu nadohranu od šestog mjeseca života. „Po ranom dojenju visoko smo među razvijenim zemljama, no u Hrvatskoj još uvijek broj isključivo dojene djece poslije prva tri mjeseca djetetova života značajno pada te je do navršenih šest mjeseci života samo 13,2 posto djece isključivo dojeno. Dobri rezultati inicijative ‚Rodilišta prijatelji djece’ pokazuju da je u Hrvatskoj prepoznata važnost dojenja, kao i pozitivni učinci dojenja na društvo. Stoga vjerujem da je sada pravo vrijeme da zajedno  napravimo potreban dodatni iskorak za dobrobit djece i majki”, izjavila je zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković.

S ciljem daljnjeg unaprjeđenja skrbi za djecu i majke ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić predstavio je prijedlog Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja od 2018. do 2020. godine, koji je upućen Vladi Republike Hrvatske u proceduru donošenja. Cilj je Nacionalnog programa povećati udio isključivo dojene djece, nastaviti promicanje dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege, u rodilištima i dječjim bolničkim odjelima, kao i poticati djelovanje zajednice na zaštiti i promicanju dojenja.

„Zaštita i promicanje dojenja te potpora dojenju predstavljaju javnozdravstveni prioritet većine razvijenih zemalja, pa tako i Republike Hrvatske. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je osnivanje banke humanog mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece, te je njeno osnivanje uvrstilo u Strateški plan 2018. – 2020. godine. Za adaptaciju prostora banke humanog mlijeka u sklopu KBC-a Zagreb u Petrovoj ministarstvo je u Državnom proračunu za 2018. godinu osiguralo tri milijuna kuna”, izjavio je ministar Kujundžić.

Na važnost majčina mlijeka za zdravlje najranjivije djece podsjetio je i ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić, koji je izvijestio o napretku u osnivanju banke mlijeka, čije su osnivanje podržali brojni građani i tvrtke na prošlogodišnjoj UNICEF-ovoj utrci Mliječna staza. Za unaprjeđenje kvalitete usluge za majke i bebe osobito je važna održivost standardā podrške dojenju koji su dosad ostvareni u hrvatskim rodilištima. Ovom je prigodom ministar svečano uručio priznanjaza 4 rodilišta koja su reocjenom potvrdila status “Rodilišta prijatelja djece” – rodilištima u  Kninu, Koprivnici i Vinkovcima te rodilištu Kliničke bolnice „Merkur” u Zagrebu. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.