Beroš: Mreža intervencijske neuroradiologije odgovor na drugi vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj

Beroš: Mreža intervencijske neuroradiologije odgovor na drugi vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj

Uspostavljanjem Mreže intervencijske neuroradiologije poboljšavamo pružanje zdravstvene skrbi pacijentima s moždanim udarom te osiguravamo bolje ishode liječenja i smanjenje stope smrtnosti i invaliditeta, poručio je ministar Beroš. U povodu obilježavanja Svjetskog dana mozga, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se uspostavljanjem Mreže intervencijske neuroradiologije poboljšava pružanje zdravstvene skrbi pacijentima s moždanim udarom te osigurava bolje ishode liječenja i smanjenje stope smrtnosti i invaliditeta od ovog, drugog vodećeg uzroka smrti i prvog uzroka invaliditeta u Hrvatskoj i svijetu. 
„Usprkos mogućnosti zbrinjavanja pacijenata sa sumnjom na smetnje cirkulacije u sklopu neurološke hitne službe ili postojećom organizacijom objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP), gotovo polovica pacijenata s moždanim udarom dolazi u hitnu službu s uznapredovalim simptomima kada je značajno smanjena učinkovitost liječenja. Taj negativni trend ne želimo ignorirati te smo, u suradnji sa strukom i HZZO-om, uspostavili Mrežu intervencijske neuroradiologije koja pokazuje svoj puni potencijal pri ranom dolasku pacijenata s prvim simptomima moždanog udara te omogućuje bolje liječenje, oporavak pacijenata i daljnju kvalitetu življenja. Stoga je neizmjerno važno da pacijenti odmah reagiraju i potraže liječničku pomoć“, izjavio je ministar Beroš. 
Obilježavanjem Svjetskog dana mozga skreće se pažnja na važnost prevencije te pravovremeno i učinkovito liječenje pri pojavi prvih simptoma moždanog udara. 
 
Primarni i sekundarni centri
 
Prema preporukama Hrvatskog neurološkog društva, Hrvatskog liječničkog zbora te međunarodnim i nacionalnim smjernicama ranog zbrinjavanja pacijenata s moždanim udarom, Mreža intervencijske neuroradiologije uključuje Primarne centre koji su organizirani u 18 bolničkih ustanova diljem Hrvatske, dok su Sekundarni centri organizirani u 5 kliničkih bolničkih centara – KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice, KBC-u Rijeka, KBC-u Split i KBC-u Osijek koji rade po principu kontinuirane dostupnosti 24 sata na dan, 365 dana u godini. Gravitacijska područja zbrinjavanja pacijenata s moždanim udarom određena su na način da se svim takvim pacijentima osigura suvremeni i pravovremeni terapijski pristup putem stručnih timova potičući sinergiju Primarnih i Sekundarnih centara. 
„U najrazvijenijim zemljama posljednjih tridesetak godina zabilježeno je značajno smanjenje smrtnosti od moždanog udara i invaliditeta zahvaljujući boljoj kontroli i suzbijanju čimbenika rizika. S time ide u korak i ova Vlada i zdravstvena administracija kroz reformske mjere u području prevencije, kao i reformskim iskorakom uspostavljanja Mreže intervencijske neuroradiologije. Time, ne samo da unaprjeđujemo kvalitetu akutnog liječenja i sekundarnu prevenciju moždanog udara, već pacijentima nakon terapije omogućujemo kvalitetni povratak obitelji, bližnjima, radnoj okolini i zajednici što ima dodatnu vrijednost ako uzmemo u obzir činjenicu da kod postojećih dvije trećine bolesnika – moždani udar uzrokuje invalidnost kao i trajnu radnu nesposobnost“, naglasio je ministar Beroš dodajući da uspostavljanjem spomenute Mreže iznova se dokazuje dosljednost zdravstvene politike ove Vlade – stavljanje pacijenta u središte zdravstvenog sustava pod zajedničkim nazivnikom „Zdravlje je prvo“, sloganom reforme zdravstva koji je utkan u svaku dosadašnju i buduću reformsku mjeru usmjerenu prema zdravijoj naciji.
 
Izvor: Ministarstvo zdravstva/Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.