Nenad Bach online gost Savjeta za zdravlje Varaždinske županije na temu Parkinsonove bolesti i projekta „Ping-pong Parkinson“

Nenad Bach online gost Savjeta za zdravlje Varaždinske županije na temu Parkinsonove bolesti i projekta „Ping-pong Parkinson“

 U Varaždinskoj županiji, prema procjenama, od 500 do 700 osoba boluje od Parkinsonove bolesti, čiji uzrok do danas nije u potpunosti utvrđen. 

Kako igranje stolnog tenisa pomaže pacijentima oboljelima od te kronične neurodegenerativne bolesti mozga i zašto je poželjno da se bave tim sportom, bila je tema predavanja koje su danas u Županijskoj palači održali predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalist neurolog, i Ronald Ređep, dugogodišnji uspješni igrač stolnog tenisa i trener STK Starr. Na tribini je preko zoom platforme sudjelovao i Nenad Bach, poznati hrvatski glazbenik iz New Yorka, koji je i sam obolio od te bolesti te je kao online gost Savjeta za zdravlje na temu Parkinsonove bolesti govorio o svojim iskustvima igranja stolnog tenisa kao načina pomoći, koji je i uspješno izpromovirao u sklopu projekta „Ping-pong Parkinson“ diljem svijeta, a ta je sportska disciplina odnedavno, zahvaljujući njemu, uvedena i među paraolimpijska natjecanja.

- Nakon demencije tipa Alzheimer, Parkinsonova bolest je druga najčešća bolest starije životne dobi, a javlja se u nešto mlađoj dobi, nakon 60. godine života. Procjenjujemo da od te bolesti u Varaždinskoj županiju boluje od 500 do 700 osoba, što je dosta velika brojka ako znamo da ograničava funkcioniranje naših bolesnika, a direktno time ograničava i funkcioniranje obitelji koji o njima moraju brinuti.  Četiri ključna simptoma Parkinsonove bolesti su drhtanje ili tremor, zatim ukočenost mišića, pri čemu bolesnici ne mogu opustiti mišiće, a uz to dolazi do značajnog osiromašenja pokreta i mimike. Oni se više ne smiju, nemaju ekspresiju lica kao ranije. Potom dolazi do oštećenja refleksa ravnoteže zbog čega često padaju te su skloni povredama. Uz to je i puno drugih, nemotoričkih simptoma, kao što su promjene raspoloženja, nesanice, promjene na koži. Jako je velika i šarolika klinička slika, tako da je pacijent zaista jako ugrožen te ovisan o tuđoj njezi i pomoći – pojasnila je doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač.

Ključno u liječenju jest pacijentu dati dopamin, što se čini uz pomoć tableta, a uz to postoje dodatne terapije kojima se produžuje život, navodi.

- Jako su važne i druge mjere, jer se pokazalo da također utječu na poboljšanje motoričke funkcije bolesnika, na ravnotežu, ali poboljšavaju i njihovo raspoloženje, pa time i socijalno funkcioniranje. Stolni tenis je jedna od etabliranih metoda, nije novost u liječenju, ali je danas prvi puta prezentiramo u Varaždinskoj županiji. Postoje brojna klinička ispitivanja koja su dokazala korist stolnog tenisa na određenom broju bolesnika. U Stolnoteniskom klubu Starr je nekoliko pacijenata s kojima su započeli treninge i kod kojih se pokazao dobar efekt – istaknula je doc. Kiđemet-Piskač.

Ronald Ređep iz STK Starra je otkrio da je za sve „kriv“ poznati hrvatski glazbenik Nenad Bach, koji također boluje od Parkinsonove bolesti. 

- Kad je Nenad Bach primijetio da više ne može svirati sinkope na gitari, krenuo je istraživati što bi pomoglo i tako je došao do stolnog tenisa. Počeo je trenirati 2017. godine i pokrenuo projekt „Ping-pong Parkinson“ koji se provodi u cijelom svijetu. Izuzetno je aktivan, u što smo se uvjerili i danas, jer nam se javio online te je izveo i jednu svoju pjesmu. Odaziv na „Ping-pong Parkinson“ je izuzetno velik, o čemu govori i podatak da će u rujnu u Austriji biti održano svjetsko prvenstvo s više od 1.000 sudionika – rekao je Ronald Ređep.

Dodao je da se STK Starr uključio čim su osigurali vrijeme i mjesto za trening. – Sada imamo troje igrača koji redovito dolaze na treninge – rekao je Ređep i dodao da se svi zainteresirani za više informacija mogu javiti putem njihove Facebook stranice.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.