Zabrinjavajući podaci istraživanja pozitivnog razvoja mladih: Mladi su depresivni, anksiozni, skloni samoranjavanju i suicidalnim namjerama

Zabrinjavajući podaci istraživanja pozitivnog razvoja mladih: Mladi su depresivni, anksiozni, skloni samoranjavanju i suicidalnim namjerama

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nositelj je petogodišnjeg projekta „Testiranje 5C modela pozitivnog razvoja mladih: tradicionalno i digitalno mobilno mjerenje (P.R.O.T.E.C.T.)“ s ciljem istraživanja pozitivnog razvoja mladih u Hrvatskoj. Istraživanje se provodi u pet hrvatskih gradova, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zagrebu i Varaždinu. Od školske godine 2021./2022. u istraživanje je uključeno ukupno 3464 učenika prvih razreda, kao i 1710 roditelja te 1012 nastavnika tih učenika. Istraživanje je longitudinalno, odnosno učenici će biti ispitivani svake godine do kraja njihovog srednjoškolskog obrazovanja. S područja Varaždinske županije, u prvoj točci mjerenja sudjelovalo je 645 učenika prvih razreda iz svih škola s područja Varaždinske županije, od čega gotovo podjednak broj djevojaka i mladića. 30% učenika pohađalo je gimnazijski program, 43% njih četverogodišnje/petogodišnje srednje škole dok je 27% učenika iz trogodišnjih strukovnih škola. Prilikom predstavljanja rezultata prvog vala istraživanja u Županijskoj palači voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Miranda Novak istaknula je kako su rezultati istraživanja dobiveni na području Varaždinske županije pokazali slične trendove u odnosu na ostale gradove.

-      Zabrinjavajući su rezultati istraživanja jer vidimo visoko prisutne simptome problema mentalnog zdravlja – ozbiljne simptome depresivnosti, anksioznosti i stresa navelo je 20 do 30 posto učenika kojima bi se svakako trebala posvetiti značajnija pažnja. Očito je da imamo poteškoća i sa suicidalnim tendencijama, odnosno sa suicidalnim namjerama i planovima, a čak 4 posto adolescenata pokušalo je počiniti samoubojstvo. Više od 20 posto učenika izjasnilo se da su se namjerno samoranjavali i nanosili bol, a tek su učenici prvog razreda srednjih škola. Uočeno je da su dosta prisutni i problemi poremećaja prehrane. Između 20 i 30 posto adolescenata opterećuje se promišljanjem o hrani, 34 posto smatra da su debeli, iako to ne smatra nitko u njihovoj okolini, a njih 10 posto da je u zadnja tri mjeseca izgubilo čak osam do deset kilograma – navela je voditeljica projekta Novak ističući kako su karakteristike pozitivnog razvoja kod adolescenata veće što je veća podrška roditelja, nastavnika u školi i što je bolja školska klima.

 

-      To  je za preventivne strategije izuzetno važan podatak jer to znači da nismo nemoćni i da ne trebamo samo gledati što se s mladima događa nego da kroz obiteljske intervencije, kroz rad s članovima obitelji, nastavnicima možemo doći do promjena kod mladih danas – navela je Novak.

Jedan od panelista okruglog stola bio je predstojnik podružnice Obiteljskog centra Varaždin Siniša Česi koji je također istaknuo da su rezultati zabrinjavajući.

-      Budući da smo dvije godine bili suočeni s pandemijom koronavirusa i da smo svakodnevno okruženi s negativnim vijestima, možemo reći da su ovi rezultati i očekivani. Ono što sve nas treba potaknuti, od stručnjaka do institucija, da pokušamo pružiti više pomoći zaštiti mladih, da se više radi s njima u smislu da im se  pruža adekvatna pomoć i podrška. Što se tiče same konzumacije opojnih sredstava, puno je srednjoškolaca sklono njihovom konzumiranju. U odnosu na prijašnje godine, kada je to bila sklonost konzumiranju alkohola i marihuane,  danas je to sklonost ljepilu. To je također zabrinjavajući podatak jer se sve više ide prema jeftinijim sredstvima koja brzo dovode do ovisnosti – upozorio je Česi.

 

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako nedavnim predstavljanjem alarmantnih podataka vezanih uz konzumaciju energetskih pića kod mladih i ovim okruglim stolom, Varaždinska županija zapravo pokazuje kako je otvorena za dijalog i suradnju s roditeljima i stručnjacima.

-      Iznimno nam je bitno detektirati probleme i izazove s kojima se susreću naši mladi, a sve to kako bismo zajedničkim snagama stvorili zdrave, kvalitetne, samosvjesne i odgovorne ljude. To nažalost ne možemo sami, ali u suradnji sa stručnjacima, s našim Upravnim odjelom za prosvjetu, te kroz rad Savjeta za mlade i Savjeta za zdravlje mi se maksimalno kako bismo sukladno našim mogućnostima doprli do naših mladih, ukazali na probleme i zajedničkim snagama ih pokušali riješiti – zaključila je zamjenica Zagorec.

 

Predstavljanju rezultata prisustvovali su zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Sanja Herceg, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač koja je ujedno bila i jedna od panelistica, zajedno s psihologinjom Jelenom Portner, predstavnici osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, zdravstva, policije i socijalne skrbi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.