Novak Đoković nakon pet sati svladao Rogera Federera u finalu Wimbledona

Novak Đoković nakon pet sati svladao Rogera Federera u finalu Wimbledona

Prvi tenisač svijeta Novak Đoković peti je put u karijeri osvojio Wimbledon nakon što je u epskom finalu nakon pet sati igre svladao Švicarca Rogera Federera sa 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3). Bio je to treći dvoboj Đokovića i Federera u finalu Wimbledona i treći je put kao pobjednik izašao srpski igrač, to mu je uspjelo i 2014. te 2015. godine.

Federer je ostao na osam osvojenih Wimbledona, a ovo mu je bio 12. nastup u finalu. Bio je nadomak pobjedi, u petom setu je vodio sa 8:7 i imao dvije meč-lopte na svom servisu (40:15), ali na obje je loše odigrao te se Đoković izvukao iz gotovo izgubljene pozicije. 
Iako je Federer uvjerljivije osvajao gemove na svom početnom udarcu u prvom setu i imao jedinu "break-loptu" u toj dionici igre te poveo s 5-3 u "tie-breaku", Đoković je ipak dobio prvu dionicu. U ključnim trenucima Federer je napravio previše pogrešaka. To je Đokoviću, uz njegovu solidnu igru, bilo dovoljno za osvajanje prvog seta.
Federer je projurio kroz drugi set sa 6:1  oduzevši servis Đokoviću čak tri puta, ali u trećem setu su ponovno oba igrača bila čvrsta na početnim udarcima te je o pobjedniku odlučivala nova 13. igra. I opet je Đoković bolje reagirao u ključnim poenima, pa je poveo s 2:1 u setovima.
Veliki Švicarac je i u četvrtom setu reagirao dobro  kao u drugom, dva je puta oduzeo servis Đokoviću i poveo s 5:2. Sve do tog trenutka Đoković nije imao niti jednu "break-loptu" u dvoboju, a onda je uspio realizirati prvu kako bi vratio jedan "break" zaostatka, no nije uspio vratiti i drugi pa se otišlo u peti set.
Đoković je bolje započeo peti set, konstantno prijetio na servis Federera te ostvario "break" za vodstvo 4:2. Činilo se kako će lako privesti susret kraju, ali nakon 30:0 za srpskog igrača u sljedećoj igri Federer je uspio spojiti četiri uzastopna poena i vratiti se u dvoboj.Oba su igrača držala servis do 7:7, a onda je srpski tenisač s nekoliko pogrešaka pokleknuo i ponudio Švicarcu vodstvo 8:7 i servis za naslov. On je s dva uzastopna asa stigao do 40:15 i dvije meč-lopte, ali nije uspio "staviti točku na i".

Kod 11:11 Đoković je poveo 40:0, a onda je s tri sjajna poena Federer izjednačio na 40:40. Uslijedila je jedna jako duga izmjena i milimetarski poen Federera koji je jedva prošao video provjeru za prednost. Dvije "break-lopte" imao je na kraju Federer u tom gemu, no izvukao se oba puta srpski igrač. Tako se po prvi put u povijesti Wimbledona igrao "tie-break" petog seta, a njime je dominirao Đoković. Ovakav "tie-break" kod 12:12  prvi put se igrao danas. Prvi igrač svijeta i branitelj naslova  poveo je u njemu sa 6-3, što su bile čak tri vezane meč-lopte, a već je prvu Federer poslao u visinu!

Đokoviću je ovo 16. Gand Slam naslov u karijeri, čime se još približio vodećem Federeru koji je ostao na 20 naslova, dok je Španjolac Rafael Nadal trenutačno na 18. osvojenih Grand Slamova.

Foto: Reters/Andew Couldridge

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.