Rijeka srušila Dinamo i osvojila Kup – Rabuzinovo sunce se vratilo na Kvarner

Rijeka srušila Dinamo i osvojila Kup – Rabuzinovo sunce se vratilo na Kvarner

Nogometaši Rijeke pobjednici su hrvatskog Kupa nakon što su u finalnom susretu igranom u Puli na stadionu Aldo Drosina pred 6.742 gledatelja pobijedili Dinamo sa 3:1.

Bilo je to fantastično finale i zaslužena pobjeda Rijeke koja je po peti put osvojila 'Rabuzinovo sunce', pri čemu drugi put u posljednje tri sezone, dok je Dinamo u svom 22. finalu doživio sedmi poraz.

Golove u pobjedi Rijeke zabili su Antonio Čolak (13), Tibor Halilović (40) i Zoran Kvržić (84), dok je strijelac za Dinamo bio Mislav Oršić u 63. minuti. Dinamo je u 73. minuti imao jedanaesterac za izjednačenje, no Simon Sluga je fantastično obranio udarac Daniju Olmu.

Dinamo je bolje otvorio utakmicu i u prvim minutama nije dao disati suparniku. 'Modri' su nametnuli svoj tempo igre, a Rijeka se cijelo vrijeme branila. No, prvi ozbiljniji izlet Rijeke prema naprijed donio je i njezino vodstvo.

Tomečak je sjajno pucao sa 20-tak metara, no Livaković je odbio loptu u korner. Udarac iz kuta je izveo Kvržić, Petković je loše reagirao pred svojim vratima, lopta je stigla kod Čolaka koji je zabio za 1:0 u 13. minuti. Dvije minute kasnije zaprijetio je i Halilović, no Livaković je još jednom odlično reagirao.

Prvu pravu priliku Dinamo je imao u 31. minuti, no Oršić je pucao preko gola na odličnu Ademijevupovratnu loptu. U 37. minuti zaprijetio je i Petković, ali također preko gola. Tri minute kasnije Rijeka je povećala svoju prednost, a najzaslužniji za pogodak bio je Zoran Kvržić koji je sjajno prošao po desnom krilu gurnuvši loptu kroz noge Rrahmaniju, te potom ubacio na prvu stativu Haliloviću koji je zabio pored Livakovića.

Dinamo je u nastavku krenuo na sve ili ništa. Nenad Bjelica je uveo Gavranovića i Leovca umjesto Atiemwena i Rrahmanija i sa dva napadača jurnuo po izjednačenje. Na prvo uzbuđenje u nastavku nismo dugo trebali čekati. Gavranović je zaprijetio u 50. minutu, ali je pucao loše.

Dinamo je puno bolje izgledao u nastavku i nakon serije prigoda 'modri' su u 63. minuti smanjili na 1:2, a u igru ih je vratio Oršić. Prvo je Sluga fantastično obranio udarac Ademija glavom s tri metra, a u nastavku akcije lopta se odbila do Oršića koji iskosa sa 10 metara zabio u suprotni kut. Oršić je mogao biti junak u 69. minuti, no njegov udarac s ruba kaznenog prostora je prošao pored vratnice.

U 73. minuti Dinamo je imao najbolju priliku na utakmici za izjednačenje, ali Dani Olmo nije uspio realizirati kazneni udarac. Mladi Španjolac je pucao u desnu stranu Rijekina gola, no Sluga je fantastično reagirao. Jedanaesterac je skrivio Escoval igrajući rukom na ubačaj Leovca, a Batinić je nakon dugo razmišljanja pokazao na bijelu točku.

Sve dvojbe oko pitanja pobjednika Rijeka je riješila u 84. minuti sjajnim pogotkom Zorana Kvržića za velikih 3:1. Primio je loptu s desne strane kaznenog prostora, a onda opalio prema golu i pogodio suprotne rašlje za veliko slavlje Armade.

Rijeka je u prvom nastupu u Kupu pobijedila Križevce 9:0, a potom identičnim rezultatom 2:1 izbacila Varaždin, Lokomotivu i Inter, sve kao gost, da bi i završnom susretu srušila prvaka.

DINAMO - RIJEKA 1:3

PULA. Stadion Aldo Drosina - 6.742 gledatelja; Sudac: Damir Batinić (Osijek)

Strijelci: 0-1 Čolak (13), 0-2 Halilović (40), 1-2 Oršić (63), 1-3 Kvržić (84)

Žuti kartoni: Theophile-Catherine, Gavranović / Capan, Čolak

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine (od 77. Hajrović), Dilaver, Rrahmani (od 46. Leovac) - Šunjić, Ademi - Atiemwen (od 46. Gavranović), Olmo, Oršić - Petković

RIJEKA: Sluga - Escoval, Župarić, Punčec - Kvržić, Lepinjica (od 74. Lončar), Capan, Tomečak - Halilović (od 80. Gorgon), Pavičić - Čolak (od 83. Puljić)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.