Dalić: Puno mi je srce, ali naravno da sam tužan

DALIĆ

U infarktnoj završnici u Leipzigu hrvatski nogometaši primili su gol u osmoj minuti sučeve nadoknade remiziravši s Italijom čime su se najvjerojatnije i oprostili od nastupa na Euru. Tužan i razočaran s novinarima se dan nakon dvoboja s Talijanima družio izbornik Zlatko Dalić

- Teška noć je iza svih nas. Ne znam što bih više rekao. Davno sam rekao da ću se zbog ovih jutara nakon neuspjeha ostaviti trenerskog posla. Ali, neće me ništa pokolebati ni zaustaviti. Ja i dalje vjerujem u reprezentaciju, rekao je u uvodu Dalić.

- Ono što želim istaknuti je da čestitam dečkima na svemu što su dali, zahvaljujem i navijačima, osobito onima koji su bili na utakmicama i stadionima, bili su naša velika podrška i snaga. Doveli smo 100.000 Hrvata u Njemačku, što znači da je reprezentacija postala pokret, kult i simbol nacije. Hvala svim navijačkim skupinama iz Hrvatske koji su bili tu i molim ih da i ubuduće ostanu zajedno, da bodre reprezentaciju i kad dobiva i kad gubi. Hvala i medijima, iako su neki imali figu u džepu, to ide njima na dušu. Mene možete cijeniti i poštovati ili ne, ali Hrvatska je najvažnija. Stvaranje nepotrebnih afera, unošenje nemira nije trebalo, ali s tim se borim već šest godina. Još jednom hvala svima, ja sam ponosan i sretan.

"Sudac nije slučajno bio tamo"

- Ništa me neće pokolebati u mom životu, nikakvi porazi, nikakve pobjede. Ja znam svoj put, znam da radim pošteno i časno i da je ovo moja odgovornot. Ja u potpunosti preuzimam odgovornost za ovaj neuspjeh. To je moj neuspjeh. Ja sam izbornik koji sa svojim suradnicima određuje taktiku i igrače, određujem način što i kako i odgovornost je samo moja. Neću tražiti alibije, da je netko kriv, sve sam ja radio zajedno s mojim stožerom i odgovornost je moja. Nakon ne znam koliko uspjeha je došao je neuspjeh. Kako sam se ovih šest-sedam godina nosio s uspjesima, znao se boriti sa svim ovim stvarima, tako ću se znati boriti i s neuspjehom. Bit ću nepokoleban, čvrst i ustrajan na svom putu. Nije vrijeme da sad razmišljam što i kako oko reprezentacije.

- Neću tražiti alibije, ali neću preskočiti ni suca utakmice. Nije on kriv, mi smo imali sve u svojim rukama, u 95. minuti smo primili gol protiv Albanije, u 98. protiv Italije i umjesto šest bodova imamo dva. Sudac? Nije on slučajno bio tamo, cijelu utakmicu nas je zakidao i kulminacija je bila tih osam minuta produžetka. Italija bi išla dalje i s tri boda, ali Italija ide na Portugal, a Hrvatska u neku drugu priču. Nije to razlog, ali to želim reći, koliko god mi neki zamjerili, ali to je činjenica, mi smetamo, mi ne trebamo jer ja se ne mogu oteti drugom dojmu. Bilo je šest zamjena, dakle to su tri minute maksimum, a ni to ne rade suci, bio je VAR minuta, dakle ukupno četiri minute, a on stavi osam... Ali ponavljam, sve je bilo u našim rukama. Puno se stvari poklopilo, nismo uspjeli i žao mi je.

"Treba iz ovoga izaći čvršći i jači"

Dosta ste emotivni i tužni, imate li još energije za dalje voditi reprezentaciju?

- Nisam ja emotivan, samo govorim ono što mi je na srcu i duši. Žao mi je i teško što nismo uspjeli i to me smeta. Razočaran jesam, tužan jesam zbog svih ovih ljudi i svega ovoga, što nismo uspjeli, ali opet kažem da neću biti razočaran i tužan, mogu samo biti ponosan na ovo sve. Ovo je samo jedan rezultat, koji u životu dođe i moraš iz njega izaći jači. Nije smak svijeta, što treba? Ubiti se mi svi skupa? Ali emocije postoje i što prije prebrodimo tugu i žalost bit će bolje. Ne treba upasti u depresiju, treba iz ovoga izaći jači i čvršći i pokazati karakter. Mi smo ga jučer pokazali.

"Ponosan sam do neba"

- Mi smo sve ovo u šest godina napravili, da kažem, na foru. Niti imaš brze igrače, niti imaš nešto, ali nekako sve uspiješ i napraviš velike rezultate. Kažem, žao mi je zbog ljudi. Nikad nisam bio bez energije u životu. Nitko mi ništa u životu nije dao, sve sam napravio sam. Gazili su me, gaze me, sve sam prošao i ja se ne dam. Ne mogu se pokolebati, u životu mogu biti ponosan na ono što sam napravio zajedno s igračima i stožerom. Ponosan sam do neba. Meni je srce puno, ali naravno da sam nakon ovoga sam tužan. Ali, energija je kod mene prisutna.

Dio igrača na ovom Euru nije dobio niti minute, Dalić je posebno istaknuo Domagoja Vidu.

- Ovdje je bilo 26 igrača, ne mogu igrati svi. Nisu dobili prigodu, zahvalit ću se dečkima koji nisu dobili minute, no njihovo vrijeme tek dolazi. Hvala igračima na mjesec dana discipline, reda. Moja najveće isprike idu Vidi, velikanu, legendi, koji nije igrao ni minute. Bio je podrška, nije pokazivao nezadovoljstvo, a znam da mu je krivo. Zavrjeđuje ispriku, pohvalu i zahvalu.

Hrvatska teoretski još uvijek nije ispala, Dalić je istaknuo kako ne gubi nadu, ali je svjestan kako su mali izgledi.

Hrvatskim nogometašima sada za plasman među 16 najboljih reprezentacija Europe treba pravo malo čudo kako bi s dva boda bili jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Vatrenima uz pobjedu Engleske od tri ili više golova razlike protiv Slovenije, trebaju i pobjede Danske protiv Srbije, Portugala protiv Gruzije te Turske protiv Češke.

- Ne gubim vjeru, niti nadu, dva penala promašiš, dva gola primiš u sudačkoj nadoknadi. Mađarska zabije gol u stotoj minuti. Nismo nikoga pobijedili i nismo zaslužili proći, ali daj Bože da se to dogodi.

"Liga nacija kao priprema za kvalifikacije za SP"

Hrvatska reprezentacija neće imati previše odmora, na jesen kreće Liga nacija.

- Što god da se dogodi, šest utakmica Lige nacija moraju biti priprema i podloga za kvalifikacije. Kroz tih šest utakmica mora se složiti ekipa za kvalifikacije za SP. Plan mora biti plasman na SP 2026. godine, kroz utakmice Lige nacija vidjeti tko igra, tko ne igra, tko kako igra. Brzina, okomit i moderan nogomet - treba gledati u tom smjeru.

Izbornik se osvrnuo i na Modrićeve suze nakon utakmice.

- Svatko od nas odlučuje sam za sebe. Mi već dvije godine spremamo Luku u penziju, stalno se pita kada će otići. Nismo o tome razgovarali, odluku će sam donijeti, kao i ja za sebe. Naš put je bio povezan, ali svatko će donijeti odluku za sebe. Nije bilo vrijeme za razgovor o budućnosti. Hrvatska reprezentacija je postala priča, brend. Ima nas četiri milijuna i bez ičije pomoći sve ovo radimo. Sada treba ostati smiren, ne treba razmišljati o tragedijama. Mi se Luki bez obzira na odluku moramo nakloniti, ali ne samo njemu već i ostalim "senatorima" za koje sam posebno emotivno vezan, rekao je Dalić.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://sport.hrt.hr/euro-2024/zlatko-dalic-dan-nakon-soka-protiv-italije-11627822

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.