Anton Samovojska uoči EURA 2024.: „Imamo razloga strepiti, ali i veseliti se i navijati“

Anton Samovojska uoči EURA 2024.: „Imamo razloga strepiti, ali i veseliti se i navijati“

Dan uoči dvoboja Hrvatske i Španjolske, stručni komentator HTV-a Anton Samovojska u emisiji Kod nas doma najavio je Europsko prvenstvo u Njemačkoj. 

- Europsko nogometno prvenstvo je po mnogima, čak i po meni, jače od svjetskog. Ovdje ima više elitnih momčadi nego na SP-u gdje ima i ponekih zalutalih reprezentacija. A bit će još i više zalutalih kad dođe sljedeće Svjetsko prvenstvo koje je prošireno. O našoj skupini? Do sada je odigrano 16 europskih prvenstva. Dvije reprezentacije su osvojile po tri. Jedna je Španjolska, druga je Njemačka. Španjolska je s nama u skupini. Dvije reprezentacije su osvojile po dva, Francuska i Italija. Italija je s nama u skupini. Imati u skupini Španjolsku i Italiju koje su osvojile pet od tih 16 to već samo po sebi govori iznimno mnogo. A tu je sad i jedna reprezentacija koja drugi put nastupa na Euru, Albanija, ali koja je vrlo, vrlo nezgodna. Reprezentacija Albanije je zapravo nekakva uvjetno rečeno Italija B jer Albanija nema nijednog igrača iz albanskog prvenstva, a od ovih 26-orice koji su ovdje desetorica igraju u Serie A. Dakle, imamo razloga strepiti nad svakom utakmicom, ali i veseliti se i navijati. 

Na europskim prvenstvima nikad nismo išli dalje od četvrtfinala, a svi znamo da imamo tri svjetske medalje. 

- Da, to je vrlo zanimljiv podatak. Kad pogledamo kakve smo putove prolazili do tih medalja, do prve bronce tamo 1998. pa do prvog srebra 2018. godine u Rusiji, pa do druge bronce u Kataru, pa to je bio put stvarno na kojem si morao pobijediti jako reprezentacije. Pobjeđivali smo jake reprezentacije i kod Ćire Blaževića, a osobito sad kod Zlatka Dalića, koji je postao naše nogometno zlato i ja bih čak rekao na nekakav način da je postao i nacionalno blago jer takve rezultate kakve je on postigao, to je stvarno, samo možeš stati i skinuti kapu. I divit se svemu tome što Hrvatska postiže u nogometu. 

O ljepoti nogometa:

- Nogomet nije samo 11 protiv 11. Nogomet nije samo tamo nekakav sustav igre. To je mnogo više. Nogomet je prepun fenomenalnih priča i svaka reprezentacija i u svakoj reprezentaciji, pa i u ovoj našoj, ima fantastičnih priča. Pa što može biti ljepša priča recimo nego naš Budimir, naš reprezentativac, čovjek igra nogomet, već je zaradio velike novce u tom nogometu. Naravno uz nevjerojatna odricanja, uz nevjerojatan napor, trud. Čovjek će završiti ekonomski fakultet. Još mu je malo ispita ostalo i završit će. Da, to je fenomenalno. To je recimo samo jedna od tih malih sitnih pričica, a takvih ima još bezbroj. 

Foto: HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.