Predsjednik Milanović primio studente osvajače medalja na Europskim sveučilišnim prvenstvima i Svjetskim sveučilišnim igrama

Predsjednik Milanović primio studente osvajače medalja na Europskim sveučilišnim prvenstvima i Svjetskim sveučilišnim igrama

„Ovo što vi radite je lijepo, afirmativno za Hrvatsku, za hrvatsko sveučilište u cjelini i ja vas u tome podržavam“, poručio je danas predsjednik Republike Zoran Milanović studentima osvajačima medalja na Europskim sveučilišnim prvenstvima 2023. godine i Svjetskim sveučilišnim igrama održanim u Chengdu. Studenti sportaši sa Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Zadru i Veleučilišta „Edward Bernays“ove su godine osvojili čak 39 medalja.

 Čestitavši studenticama i studentima na sportskim uspjesima predsjednik Milanović rekao im je da zna koliko je teško, vrlo često i nemoguće spojiti fakultetske obaveze s obvezama kvalitetnoga i vrhunskog sporta. „Moje poštovanje za ovo što radite je duboko. Ja ovdje viđam i primam puno ljudi, svatko je ovdje s nekakvim razlogom i uvijek gledam koliko je truda, odricanja, samoprijegora, rizika i neizvjesnost uloženo u nečiji životni put i u nečije rezultate, to nije svugdje isto“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju. 

 Predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić rekao je kako su prošle godine studenti osvojili 17 medalja dok su ove godine osvojili 39 medalja. Uz to, dodao je, Hrvatski akademski sportski savez bio je uspješan i u organizaciji dva Europska sveučilišna prvenstva: Zagreb je ugostio Europsko sveučilišno prvenstvo u borilačkim sportovima, dok se u Splitu igralo Europsko sveučilišno prvenstvo u futsalu. Isto tako, potvrdio je kako su u tijeku i pripreme za organizaciju i kandidaturu Europskih sveučilišnih igara 2028. godine u Splitu.

 Prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Jasenka Ostojić istaknula je iznimne sportske rezultate svih sveučilišta u Republici Hrvatskoj, a posebno Sveučilišta u Zagrebu. U tom smislu, rekla je da je Europska sveučilišna sportska asocijacija dodijelila Sveučilištu u Zagrebu nagradu za najaktivnije u Europi dva puta te nagradu za najuspješnije sportsko sveučilište u Europi tri puta.

 „Iznimno smo ponosni na naše studente koji nisu samo predstavljali Sveučilište u Zagrebu, nego i Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku u velikoj konkurenciji od 600 sveučilišta i 36 europskih zemalja. Ponosni smo na naše studente, oni su snaga našeg Sveučilišta. Ovim priznanjem Sveučilište u Zagrebu pokazalo je kontinuitet akademskog sporta u Zagrebu i Hrvatskoj te se pridružilo listi onih koji uspješno predstavljaju Republiku Hrvatsku i njen su najbolji promotor i ambasador“, kazala je prorektorica Sveučilišta u Zagrebu te istaknula kako sva hrvatska sveučilišta dijele zajedničke ciljeve u podršci sportskoj mladosti i talentima za čiji razvoj su odgovorni.

 Više od 430 studenata iz Hrvatske kroz dva mjeseca sudjelovalo je na čak 12 Europskih sveučilišnih prvenstava na kojima su ostvarili izvrsne rezultate s ukupno osvojenih 39 medalja. Dva Europska prvenstva održana su ove godine u Hrvatskoj – u Zagrebu i Splitu - čime su ova dva izrazito jaka centra sveučilišnog sporta nastavili tradiciju snažne emancipacije hrvatskog sveučilišnog sporta u međunarodnim okvirima, pri čemu je Sveučilište u Zagrebu i ove godine najuspješnije europsko sveučilište. U Kini je pak ovoga kolovoza održano 31. izdanje FISU Svjetskih sveučilišnih igara, poznatije kao Univerzijada, koje je okupilo 6500 sportaša iz 113 zemalja.

 Osim predsjednika Hrvatskog akademskog sportskog saveza Harisa Pavletića i  prorektorice Sveučilišta u Zagrebu Jasenke Ostojić na susretu s predsjednikom Milanovićem bili su prodekan Veleučilišta „Edward Bernays“ Ivan Pakozdi, predstavnici Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Zagrebačkog sveučilišnog sportskog saveza, Splitskog sveučilišnog saveza te natjecatelji, njihovi treneri i osvajači medalja.

Uz predsjednika Milanovića bio je povjerenik Predsjednika Republike za sport Željko Jovanović.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.