Kujundžić: Vlada podržava izgradnju novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku

Kujundžić: Vlada podržava izgradnju novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u Osijeku da je Vlada podržala ideju izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra (KBC) u tom gradu.

Nakon obilaska Zavoda za onkologiju i novog linearnog akceleratora, vrijednog 13,5 milijuna kuna, ministar Kujundžić je naglasio da je novi akcelerator veliki dobitak, ne samo za KBC već i ovaj dio Hrvatske.

"Liste čekanja bile su i do četiri mjeseca, a s novim akceleratorom one će de facto nestati. Radi se o najsuvremenijem uređaju, gdje se na malo područje u tumoru mogu koncentrirati velike doze rendgenskih zraka koje uništavaju tumor", istaknuo je.

Kazao je da se radi o vrlo pozitivnom pomaku u liječenju zloćudnih bolesti, pa vjeruje da će s novim uređajem imati puno bolje rezultate u liječenju onkoloških bolesnika u Slavoniji.

Novi uređaji za magnetsku rezonancu, angiografiju i koronarografiju

Kujundžić je ocijenio da osječki KBC nije bio zanemaren pri nabavi opreme prošlih godina, jer su nabavljeni novi uređaji za magnetsku rezonancu, angiografiju i koronarografiju.

Na pitanje novinara o izgradnji novoga KBC-a u Osijeku, ministar Kujundžić je istaknuo da Vlada podržava ovu kapitalnu investiciju na nacionalnoj razini.

Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić zahvalio je Ministarstvu zdravstva što je uvidjelo potrebu nabave novog linearnog akceleratora, jer je KBC godinama radio samo s jednim akceleratorom, a pokriva područje s oko 800.000 osiguranika.

"Prošla je godina za nas bila plodonosna, jer je u medicinsku opremu uloženo oko 38 milijuna kuna, ali potrebe i daje postoje. Imamo plan zanavljanja uređaja, od kojih su neki stari 18 ili 20 godina, i nadamo se da će Ministarstvo i dalje imati razumijevanja za naše potrebe", poručio je Zubčić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je kako je kroz Vladin "Projekt Slavonija, Baranja i Srijem" osigurano 35 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za novi KBC, koja bi se ove godine trebala početi izrađivati.

"Očekujemo da će se projektna dokumentaciju raditi minimalno dvije godine, zemljište je osigurano i riješeni su imovinsko-pravni odnosi. To je veliki projekt koji će se raditi dugi niz godina, ali dobro je da smo ga započeli i osigurali prva sredstva", zaključio je.

Izvor: Hina/Vlada 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.