Krstičević: Predstoji novi proces nabavke kvalitetnih višenamjenskih zrakoplova

Krstičević: Predstoji novi proces nabavke kvalitetnih višenamjenskih zrakoplova

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević primio je u službeni posjet ministra obrane Republike Poljske Mariusza Błaszczaka koji je u dvodnevni posjet Hrvatskoj stigao u nedjelju. Nakon susreta dvojica ministara su izašli pred predstavnike medija. Ministar Krstičević ističe kako je Poljska važan strateški partner RH, a da potpisani sporazum za cilj ima unapređenje vojne suradnje kako bi se zemlje mogle bolje nositi sa sigurnosnim izazovima na prostoru cijele Europe. 
Zajednički cilj je jačanje NATO saveza te jačanje EU. Pripadnici Hrvatske vojske nalaze se u Poljskoj od kraja 2017. godine te se ja još jednom zahvaljujem na gostoprimstvu koje Poljska daje hrvatskim vojnicima, izjavio je nakon sastanka s poljskim kolegom ministar obrane Damir Krstičević. 
Izobrazba pripadnika vojske Poljske u Hrvatskoj. 
Prije dva mjeseca smo uspostavili u Zemuniku međunarodno središte za obuku helikopterskih posada. Želimo i da Poljska se priključi tom obučnom NATO središtu u Zemuniku. U tom smislu sam dobio potporu ministra obrane Poljske. Razgovarali smo i vojno-tehničkoj suradnji te u području izobrazbe, odnosno razmjene kadeta i časnike s obje strane. Tu je i ne manje bitna suradnja naših vojnih industrija, dodaje Krstičević. 
Poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak istaknuo je bliske odnose između dvije zemlje. 
Poljaci vole Hrvatsku i rado dolaze ovdje, a isto tako bih volio pozvati Hrvate da dođu posjetiti našu zemlju. Pozvao sam ministra Krstičevića da dođe u Poljsku posjetiti snage koje se nalaze u našoj zemlji. Imamo puno projekata koje ćemo realizirati u budućnosti, razgovarali smo kako iskoristiti potencijale koje imaju naše dvije zemlje. 

Vlada će učinit sve da dobijemo kvalitetan zračni nadzor
Postavljeno je pitanje o propaloj nabavci F-16 zrakoplova od Izraela. Ministar je ponovio da je natječaj bio transparentan i da su se Izraelci na kraju ispričali jer nisu mogli dobiti odobrenje od SAD-a za prodaju zrakoplova. 
- SAD kao naš strateški partner od početka naglašavaju da su davale potpunu potporu hrvatskoj akviziciji aviona iz države Izrael. I danas, nakon ovoga sastanka, imamo sjednicu Vijeća za obranu, ujedno je i sjednica Vlade. Zatvorit ćemo taj proces i sa svim ovim znanjem ćemo krenuti u novi proces koji će biti najbolji s ciljem da Hrvatska dobije kvalitetan višenamjenski borbeni avion koji nam je potreban. Da dobijemo nadzor svog zračnog prostora. Ova Vlada će učiniti sve da se to i dogodi, rekao je ministar obrane Damir Krstičević. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.