Priopćenje Vlade:Jalove provokacije ne mogu promijeniti povijesne činjenice

vlada rh

Nakon govora sprpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je jučer na mitingu na Kosovu ustvrdio među ostalim da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna i da je Slobodan Milošević bio veliki lider, Iz Vlade je danas stiglo priopćenje sljedećeg sadržaja: 

U svom govoru održanom 9. rujna 2018. u Kosovskoj Mitrovici srbijanski je predsjednik Aleksandar Vučić između ostalog izjavio: „u Kninu se, danas, vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo“ te „Milošević je bio veliki srpski lider, namere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili mnogo lošiji“.Takve izjave nažalost su nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni povijesne činjenice. 

Povijesna je činjenica da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtva agresije velikosrpskog Miloševićevog režima. No taj je režim pobjednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijeli okupirani teritorij, uključujući i grad Knin, na što možemo biti ponosni. Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i tisućljetni simbol hrvatske državnosti. Unatoč nametnutom ratu, Hrvatska je iz njega izišla kao pobjednica i danas je ona članica EU-a i NATO-a. 

Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije „najbolje namjere“ onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije nažalost zahtijevati još mnogo napora i vremena. Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njeno vodstvo i njena javnost s time suoči i usvoji europske vrijednosti, tim prije će doći do istinske pomirbe i dobrosusjedskih odnosa. 

  fotografija: Hina

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.