Županijska Skupština odlučila o nastavku pomoći studentima jednokratnim potporama

Županijska Skupština odlučila o nastavku pomoći studentima jednokratnim potporama

Na današnjoj, 19. sjednici Skupštine Međimurske županije vijećnicama i vijećnicima podastrijet je izvještaj o izvršenju proračuna u prvoj polovici godine, kao i o korištenju sredstava proračunske zalihe, te iscrpno izvješće o radu i aktivnostima župana do 30. lipnja. Župan Matija Posavec, u kratkom komentaru svoga izvješća, brojkama je ilustrirao efikasnost županijskih stručnih službi: „Samo u prvih šest mjeseci ove godine proveli smo 126 manifestacija te objavili 437 izvješća i obavijesti. Posebno bih pohvalio naš Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša koji je od 1750 zaprimljenih zahtjeva za izdavanje raznih rješenja i drugih akata, riješio čak 1670. Na jednaku efikasnost, naši građani nailaze i u poslovima vezanima uz upravljanje državnim nekretninama riješeno 50 posto predmeta, u čemu smo najefikasniji u Hrvatskoj. Za usporedbu, mnoge druge županije riješile su tek pet posto predmeta. Vrijednost takvoga rada ogleda se u nesmetanom razvoju svih naših područja“, ističe župan Matija Posavec.

Potom je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović iznio podatke o gospodarskim kretanjima u  2023. godini, koji Međimurje i dalje pozicioniraju kao gospodarsku lokomotivu Hrvatske. U Međimurju su lani poslovala 3792 poduzetnika te 1674 obrtnika (s daljnjom tendencijom rasta broja obrta). Broj zaposlenih kretao se oko 43.480 osoba, a nezaposlenost je bila na 4,7 posto, što nas i dalje svrstava među hrvatske regije s najnižom stopom nezaposlenosti. Izneseno je i da je 78 poduzetnika u Međimurju ostvarilo dobit te da nam je izvoz daleko veći od uvoza: „Ovi podaci dokaz su prilagodljivosti i stabilnosti gospodarstva Međimurske županije“, istaknuo je pročelnik Radanović.

Redovnim studentima s našega područja s ove sjednice stiže dobra vijest da se nastavlja program isplata jednokratnih pomoći i u aktualnoj akademskoj godini, a vijećnici su u nastavku sjednice iskazali suglasnost i s prijedlogom dopuna  financijskog plana i plana građenja te održavanja županijskih i lokalnih cesta u ovoj godini.

 S AKTUALNOG SATA

Devetnaestu sjednicu Skupštine pratio je i sadržajan aktualni sat u kojem je vijećnik Mladen Novak, na osnovu interesa roditelja učenika OŠ Štrigova, upitao može li Županija financirati ulaznice za Muzej Međimurja i Riznicu. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah odgovorila da Županija financira prijevoz učenika na kraće izlete, poput posjeta našim muzejima, a da su voljni razmotriti i mogućnost financiranja ulaznica, iako MMČ nudi skupne ulaznice prema čijoj cijeni bi po djetetu trebalo platiti tek euro ili dva.

Vijećniku Dijanu Novak zanimalo je kada će se realizirati dogradnja zgrade OŠ Domašinec i izgradnja školske sportske dvorane. Župan Matija Posavec odgovorio je da se projekt revidira kako bi što prije mogao biti kandidiran, te da očekuje i podršku iz Općine Domašinec: „Trenutno imamo 17 projekta dogradnje i izgradnje naših škola, odnosno školskih dvorana  prijavljenih za sufinanciranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Za neke smo dobili suglasnosti, za neke čekamo, a  u neke projekte ušli smo sami. Pričekat ćemo suglasnosti za sve preostale projekte, kako bismo precizno mogli planirati potrebe u proračunu za 2025. godinu“, dodao je župan.

Vijećnika Dejana Drabića zanimala je mogućnost formiranja novog centra izvrsnosti – za područje robotike. „Nekoliko naših centara izvrsnosti Međimurska županija podupire s oko 100.000 eura na godišnjoj razini, što pokazuje koliki je naš interes za kvalitetu obrazovanja. U tom smo smislu posve otvoreni i za takvu inicijativu“, odgovorio je župan Posavec.

Vijećnica Ksenija Blagus pitala je kada se može očekivati završetak gradnje sportske dvorane u Svetoj Mariji? Župan je naglasio da je veliko zadovoljstvo privoditi kraju projekt o kojem su žitelji općine sanjali 15-ak godina: „Do kraja 2024. završit ćemo radove i opremiti dvoranu, te se i s ponosom okupiti na otvorenju. Paralelno s gradnjom objekta, uredit ćemo i vanjske sportske terene te u tom dijelu Svete Marije zaokružiti cjelinu namijenjenu okupljanju mještana, sportu, rekreaciji i zdravom životu“, rekao je Matija Posavec.

Osvrnuvši se ponovno na rezultate državne revizije, vijećnik Igor Ivković zatražio je pisane odgovore o nepravilnostima u javnoj nabavi te podatke o ponuditeljima i poslovima. Župan je apelirao da se na nalazu državne revizije ne gradi fama o lošem i nezakonitom poslovanju, jer to naprosto nije istina: „Revizija je našla mnogo nepravilnosti te dala više preporuka državi na njezino poslovanje, nego Međimurskoj županiji. U javnoj nabavi moramo se prilagođavati otežanim uvjetima tržišta ili odustati od projekta “, rekao je župan. Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i proračun Anita Strniščak striktno je naglasila: „Niti u jednom postupku javne nabave Međimurske županije državna revizija nije našla nepravilnosti, već nam je izrekla preporuke, koje su se najvećim dijelom odnosile na sporadično prihvaćanje viših ponuda od procijenjenih. To nije protuzakonito, i na to su prisiljeni svi u Hrvatskoj, zbog situacije na tržištu rada i usluga, te realnih cijena. Sljedeći primjer je izbor prijevoznika za učenike osnovnih škola: javio nam se samo jedan ponuditelj, a nas zakon obvezuje da moramo organizirati tu vrstu prijevoza“, pojasnila je pročelnica.

Vijećnik Zvonimir Siladi zamolio da se od nadležnih ustanova ishodi odgovor na pitanje mora li vodostaj Drave na našem području varirati metar do dva na dnevnoj razini zbog aktivnosti hidroelektrana, s obzirom da to ugrožava faunu, te upitao može li se Županija uključiti te pronaći rješenje za derutnu staru školu u Kotoribi:

„Prvo treba definirati buduću namjenu objekta pa prema tome potražiti izvor financiranja u EU fondovima. Međimurska županija jeste zainteresirana i siguran sam da će se i u Općini Kotoriba pokrenuti inicijative“, odgovorio je župan Posavec.

Vijećnik Ivica Baksa je zbog nedavnog istupa kolege zastupnika u Hrvatskom saboru Ljubomira Kolareka zatražio da se iz Županijske bolnice Čakovec pribavi popis dobavljača i izvođača „…kako bi se otklonile insinuacije vezane uz moju tvrtku“, iznio je Baksa.

ODNOS DRŽAVE PREMA SNAZI MEĐIMURJA JE ŽALOSTAN

Vijećnica Andreja Marić pitala je kada će se u osnovne škole Međimurja uvesti zdravstveni odgoj? Pročelnica Nives Kolarić Strah odgovorila je da se će model realizirati u suradnji s Gradom Rijekom i uvesti od iduće školske godine. Vijećnicu Marić potom je zanimala strategija Međimurske županije vezana uz organizaciju palijativne skrbi.

Županov odgovor zrcalio je istinu o nebrizi države za jednu od najrazvijenijih regija naše zemlje:

„Situacija je žalosna. Nakon što je Međimurska županija sa Županijskom bolnicom Čakovec osigurala prostor u kojem će djelovati palijativni centra, obavila radove u tom prostoru, izradila projektnu dokumentaciju te ishodila građevinsku dozvolu – država je preuzela Bolnicu i poručila Međimurcima – „ništa od vašega projekta“. Dosad su bili uzaludni svi naši apeli da nam se omogući formiranje palijativnog centra, pa makar ga – nepravednim modelom – uređivali vlastitim sredstvima“, rekao je župan i dodao:

„Kvalitetu tog našeg projekta, prepoznao je i Pravobranitelj za osobe s invaliditetom koji nam se obratio, upitavši dokle smo stigli s realizacijom. Objasnili smo situaciju, a on nam je proslijedio pismo koje je poslao ministru zdravstva, zauzevši se za nas, te upozorivši ministra da mu je to zakonska obveza“, iznio je župan Posavec vijećnicama i vijećnicima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.