Bolja koordinacija svih tijela manje opožarenih područja

VATROGASCI

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je, u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića posjetio  Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju u Divuljama. Nakon prezentacije rada Operativnoga vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, s osvrtom na dosadašnji tijek požarne sezone te obilaska situacijskog središta, predsjednik Vlade dao je izjavu za medije. 

Ove godine 98% hektara manje pod požarima nego lani

 Podsjetio je da je prije deset mjeseci upravo ovdje održana velika konferencija na kojoj su svi dionici procesa, od vatrogasaca, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, jedinica lokalne i područne samouprave izvukli određene poruke najveće požarne sezone koja je Hrvatsku pogodila u 2017. godini.  "Na puno viši stupanj podigli smo elemente sinergije, koordinacije i integracije svih dionika. Danas, na svojevrsnom prolaznom vremenu provedbe programa Vlade, glede protupožarne sezone, čak je 98% hektara manje bilo pod požarima, nego lani", kazao je premijer. 

 Važnost preventivnog djelovanja

 Naglasio da je za daleko manji broj požara između ostalog zaslužna i izvrsna koordinacija koja postoji, a prije svega preventivno djelovanje, u suradnji s gradovima, općinama, županijama, s Hrvatskim šumama, s Hrvatskom elektroprivredom, željeznicom, cestama, Odašiljačima i vezama."I ulaganje u tehničke sposobnosti, u smislu bespilotnih letjelica, kamera koje su postavljene u situacijskom središtu, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, omogućuje da reagiraju brzo uz angažiranje manje snage. Na taj način dodatno se podiže sigurnost i građana i turista koji posjećuju Hrvatsku", kazao je.

Predsjednik Vlade još jednom je zahvalio na požrtvovnosti hrvatskim vatrogascima, policajcima, vojnicima i svim dobrovoljcima koji su sudjelovali u različitim akcijama gašenja požara i njihovoj prevenciji tijekom ovoga ljeta. 

 Dodatno osposobljavanje svih dionika

"Možemo za sada biti zadovoljni i učinit ćemo sve da i ostatak ovih vrućih tjedana prođe s ovako niskim intenzitetom kao do sada. U idućem ćemo programu nastojati dodatno osposobiti sve nužne dionike ovoga procesa, osigurati odgovarajuća financijska sredstva i povećati sigurnost naših građana. Iza nas je godina u kojoj je bilo i požara i poplava i leda, sve smo to uspjeli riješiti. Mislim da je naš sustav domovinske sigurnosti pokazao i kroz aktivnu primjenu, operativnu suradnju, financijska sredstva, i ono što je najvažnije visok moral i angažman svih koji su uključeni, da kvalitetno funkcionira i na tom tragu, očekujem da nastavimo i dalje", poručio je predsjednik Vlade. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.