Vlada usred ljeta raspisala natječaje za čak 300-injak radnih mjesta

Vlada usred ljeta raspisala natječaje za čak 300-injak radnih mjesta

Iako je cijela Vlada na godišnjem, kao i dobar dio državnih dužnosnika i službenika, u posljednjih mjesec dana raspisano je na desetke javnih natječaja različitih državnih tijela gdje se traži gotovo 300 ljudi, otkriva Jutarnji list.

Usred špice sezone tako Ministarstvo financija 8. kolovoza raspisuje natječaj za člana Uprave Hrvatske lutrije, valjda s nadom da zainteresirani možda i na plaži čitaju Narodne novine. Rok za prijavu je 15 dana od objave u Narodnim novinama, a član Uprave birat će se na mandat od četiri godine. Kandidati moraju imati 10 godina radnog iskustva, od toga pet na rukovodećoj poziciji.

Carinska uprava Ministarstva financija traži čak 51 novog zaposlenika, a javni natječaj u Narodnim novinama objavili su 8. kolovoza. Carinski uredi na graničnim prijelazima traže 25 vježbenika, a Središnji ured u Zagrebu, te područni uredi po Hrvatskoj, 26 različitih službenika, od upravnog referenta, do stručnog suradnika ili višeg savjetnika u nekoliko službi.

Istog datuma u Narodnim je novinama u srijedu objavljen je i javni natječaj Ministarstva rada i mirovinskog sustava gdje se traži 12 inspektora rada u Inspektoratu rada u Zagrebu, ali i u drugim područnim uredima, a oglas za zapošljavanje raspisalo je i Ministarstvo pravosuđa koje traži 25 novih djelatnika, većinom savjetnika, referenata i stručnih suradnika u Zagrebu, ali i po ostalim dijelovima Hrvatske. Na natječaju se traži i jedan rukovodeći službenik i to načelnik Sektora za strateški razvoj i projekte u Upravi za strateški razvoj, informatizaciju i kapitalna ulaganja u pravosuđu.
Državna geodetska uprava objavila je 4. kolovoza javni natječaj na kojem traži čak 34 nova zaposlenika u Središnjem uredu, kao i u područnim katastarskim uredima po Hrvatskoj. Traže se (viši) stručni suradnici, savjetnici, referenti.
Nove zaposlenike potražuje i Ured za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade. Oni traže devet referenata u različitim službama. Ministarstvo poljoprivrede je pak odlučilo u ljetnim mjesecima dok su svi na godišnjem naći novog glavnog tajnika. 
Znatno više novih djelatnika potreban je Ministarstvu unutarnjih poslova. Oni su 25. srpnja raspisali javni natječaj za 34 nova državna službenika koji će se zaposliti na neodređeno vrijeme. Traže jednog stručnog suradnika u Odjelu za pripremu predsjedanja Vijećem Europske unije, zatim stručnog suradnika u službi za prevođenje, traže se i dva administrativna referenta u Glavnom tajništvu, dva u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, dok Policijska akademija traži nastavnika engleskog jezika. I ostale službe MUP-a traže stručne suradnike, administrativne tajnike, stručne referente... 
I Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture raspisalo je u Narodnim novinama isti dan javni natječaj za ukupno 36 novih djelatnika. U Glavnom tajništvu i pojedinim upravama Ministarstva prometa u Zagrebu potrebni su im novi stručni referenti, suradnici i savjetnici, traži se i voditelj jednog pododsjeka, ali i viši stručni referent u Rijeci. Ministarstvo je raspisalo natječaj i za lučke uprave po Hrvatskoj, gdje se traže različiti djelatnici. 
Ministarstvo kulture preko javnog natječaja traži šest djelatnika i to većinom stručne referente i savjetnike, ili više stručne referente i više upravne savjetnike, a Ministarstvo turizma usred turističke sezone 20. srpnja objavilo je natječaj u Narodnim novinama u kojemu traže sedam djelatnika, od stručnih suradnika, savjetnika i referenata, do turističkih inspektora po cijeloj Hrvatskoj, jer su očito shvatili da ih nemaju dovoljno, a vrhunac je sezone. 
Da je ljeto pravo vrijeme za zapošljavanje smatraju i u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike u kojem su 13. srpnja raspisali natječaj za 40 novih djelatnika – također traže različite stručne suradnike, savjetnike i referente u samom središtu Ministarstva u Zagrebu, ali i inspektore zaštite okoliša po Hrvatskoj. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU istog je dana raspisalo natječaj za pet novih djelatnika, a pet dana poslije nove djelatnike odlučili su potražiti i u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH (tri) i u Državnom zavodu za statistiku (10). 
Novi se ljudi traže i u uredima državne uprave, a u zadnjih mjesec dana raspisana su četiri takva natječaja za urede državne uprave u osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje se ukupno traži 17 novih djelatnika. 
Zanimljivo je primjetiti da je u nekim ministarstvima i državnim uredima postala gotovo praksa da zapošljavaju preko ljeta kada je većina Hrvatske na godišnjim odmorima. Tako je, primjerice, u srpnju i kolovozu prošle godine devet novih djelatnika tražio Središnji državni ured za Hrvatske izvan RH, a Ministarstvo rada i mirovinskog sustava tijekom ljetnih mjeseci 2017. raspisalo je dva natječaja u kojem su u srpnju i kolovozu tražili čak 36 novih zaposlenika. 
U kolovozu prošle godine, kao i ove, zapošljavala je i Državna geodetska uprava koja je prije godinu dana raspisala natječaj za 39 radnih mjesta, a i Ministarstvo pravosuđa i prošlo je ljeto tražilo nove državne službenike preko javnog natječaja. A ovo ljeta Ministarstvo poljoprivrede traži samo jednog državnog službenika i to glavnog tajnika ministarstva, dok je prošlog ljeta zapošljavalo čak 65 novih ljudi, piše Jutarnji list.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.