Premijer u Jelsi: Novim Zakonom o otocima poboljšat će se kvaliteta života otočana

JELSA

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Jelsa Predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom obraćanju prisutnima naglasio je da Vlada, s čak tri otočka člana, ima veliki senzibilitet za problematiku hrvatskih otoka. Ujedno je podsjetio i da je Vlada u okviru Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europe unije ponovo osnovala Upravu za otoke, a prionulo se i izradi novog Zakona o otocima koji je na sjednici Vlade razmatran 26. srpnja te upućen u saborsku proceduru.
 
Najesen prvo čitanje zakona o otocima 
 
"Očekujem da se prvo čitanje obavi tijekom rujna ili listopada, kako bi nakon pune procedure bio pripremljen za usvajanje na sjednici Vlade koja će biti održana u Hvaru u povodu 150. godišnjice turizma. Vladina intencija je da ta sjednica donese novi moment razvoja svih otoka i rezimira još jednu izvrsnu turističku sezonu. Te dvije činjenice obilježavaju upravo ono što želimo napraviti od grane koja nam donosi skoro 20 posto bruto društvenog proizvoda, a otoci na kojima živi oko 125 tisuća ljudi donose otprilike 25 posto prihoda. Također četvrtina prihoda u turizmu generira se na hrvatskim otocima" rezimirao je. 
S novim Zakonom o otocima Vlada kreće i s novim modelom razvrstavanja otoka, strateškom planiranju razvoja otoka, novom konceptu pametnih otoka, proširivanju uporabne funkcije otočne iskaznice i svemu ostalom što će omogućiti usvajanje nacionalnih planova razvoja otoka i otočne godišnje programe.

,,Vladin je cilj omogućiti kvalitetniji život svih naših sugrađana koji žive na otocima, snažnije gospodarstvo, snažniji turizam, snažnije ribarstvo, bolju prometnu povezanost, uz bolju međusobnu povezanost otoka, gdje postoji golem prostor za napredak", kazao je Premijer. 

Dodao je i da Zakon o otocima prati i proračunska aktivnost, naglasivši da će dodatnih sto milijuna kuna dati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, a ukupno u 2017. godini u otoke se investiralo oko milijardu i sedamsto milijuna kuna.
 
Šaljemo veliku i razvojnu poruku hrvatskim otocima
 
Podsjetivši na rekordnu lanjsku turističku sezonu sa 102 milijuna noćenja, 18,5 milijuna turista i više od 11 milijardi eura prihoda, premijer je rekao da od ovogodišnje sezone Vlada očekuje rast od pet do šest posto. 
- To nam ulijeva optimizam da će i ove godine opća država trošiti onoliko koliko zarađuje. Prošlogodišnji ostvareni suficit poruka je dobrog i odgovornog gospodara”, istaknuo je. 

Smanjenje javnog duga i povećanje stope zaposlenosti ocijenio je ohrabrujućim pozitivnim trendovima u državi na čijem će tragu Vlada nastaviti raditi.
"Imamo snage, reformskog kapaciteta i odlučnosti da provedemo sve ono što je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebno da gradimo moderno, europsko i uključivo društvo, u kojem čuvamo naš identitet, kulturu i tradiciju, našu baštinu, ali i da pokažemo otvorenost i toleranciju..snažne emotivne trenutke koje je hrvatsko društvo doživjelo proteklih nekoliko mjeseci i pozitivni impulsi koji su se osjetili znače da postoji i pozitivna Hrvatska", rekao je Plenković.
 
Pozvao je pritom gradonačelnike, načelnike i druge aktere da putem resornih ministarstava predstave sve projekte važne za razvoj otoka kako bi ih se u Vladi analiziralo i u paketu točaka koji će se odnositi na Hvar i druge otoke prezentiralo na sjednici u listopadu.

"Bit će to snažna poruka hrvatskim otocima. Signal kakav smo poslali i Vukovaru, Sisku, Kninu, Osijeku i Splitu, a to ćemo napraviti i u Istri u devetom mjesecu”, kazao je.
"Želimo ravnomjeran razvoj Hrvatske. Shvatili smo kome treba pomoć, zato smo išli s paketom zakona o potpomognutim područjima, brdsko-planinskim područjima, stambenom zbrinjavanju, idemo i s posebnim zakonom o Gradu Vukovaru, jer vidimo koliko Slavonija treba ispruženu ruku i sve što smo dosad učinili kroz projekt Slavonija ima i konkretne učinke”, naglasio je Plenković te govor završio ovim riječima:
"Vidimo se brzo, za nešto više od dva mjeseca, kako bismo uz izvrsne uspjehe turističke sezone i s novim infrastrukturnim projektima, ponovno stali iza naših otoka", zaključio je Plenković, čestitavši nazočnima Dan općine Jelse i blagdan Velike Gospe.
 
  

 

Pisane vijesti | Andrej Plenković

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.