Predsjednik Vlade izrazio žaljenje zbog tragičnih slučajeva u Zaprešiću i Jastrebarskom

PREMIJER HVAR

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na Hvaru je, uoči sudjelovanja na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Jelsa, odgovarao na novinarska pitanja o aktualnim temama. Na novinarsko pitanje je li za vrijeme jučerašnjeg susreta s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Opatiji razgovarao o izručenju šefa MOL-a Zsolta Hernadyija predsjednik Vlade odgovorio je kako je mađarski premijer bio u kratkom prolasku kroz Opatiju."Sreli smo se na neformalnoj kavi i razgovarali o bilateralnim pitanjima. Pitanje izručenja stvar je pravosuđa, u čemu i ja i Vlada RH čvrsto zastupamo hrvatske nacionalne interese”, kazao je.
 
Očekujemo da inspekcija Ministarstva zdravstva temeljito utvrdi okolnosti tragičnih smrti u Zaprešiću i Jastrebarskom
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na tragedije koje su se dogodile u Zaprešiću i Jastrebarskom, odgovarajući na novinarska pitanja o funkcioniranju sustava Hitne pomoći. "Prije svega izražavam žaljenje zbog nesretnih slučajeva u Zaprešiću i Jastrebarskom i izražavam sućut obiteljima preminulih. Očekujemo da inspekcija Ministarstva zdravstva temeljito utvrdi okolnosti slučajeva i nakon toga ćemo moći donositi kvalificiranije sudove o konkretnom predmetu”, poručio je Plenković. 
Što se tiče funkcioniranja sustava hitne medicine zaključio je da se sustav uvijek može unaprijediti. "Nažalost, ovakva situacija daje nam zadaću da vidimo što možemo kao Vlada i Ministarstvo u jednoj podijeljenoj nadležnosti sa županijama i jedinicama lokalne samouprave učiniti da medicinski timovi budu što brže na usluzi građanima koji trebaju pomoć”, naglasio je.
 
Hrvatska policija ulaže velike napore da bi se spriječile nezakonite migracije
 
Upitan o migrantskim rutama i učinku hrvatske policije predsjednik Vlade prvo se osvrnuo na slučaj dvojice stradalih migranata izrazivši žaljenje zbog nesretnoga slučaja. Istaknuo je da su migracije jedno od temeljnih pitanja zadnjih nekoliko godina. Zaključio je da se istočnomediteranska ili zapadnobalkanska ruta brojčano znatno smanjila, ocijenivši da je za 98 % manja negoli je bila prije tri i po godine. Naglasio je da Hrvatska policija ulaže velike napore da bi se spriječile nezakonite migracije dodavši da su angažirane brojne postrojbe županijskih policijskih uprava kao i granična policija. "Važno je da taj sustav bude kvalitetan i da cijenimo požrtvovnost policajca koji na tome rade svakodnevno." 
Naglasio je da Hrvatska želi postati dio schengenskoga sustava što znači da mora imati kvalitetnu zaštitu granice prema Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i na tome će se nastaviti raditi.Upitan o financijskom stanju Turske te može li ta kriza utjecati na hrvatsko gospodarstvo, Plenković je odgovorio da Vlada prati situaciju. "Nismo dosad primijetili učinke koji bi se mogli preliti na Hrvatsku, ali pratimo situaciju", zaključio je Plenković.

 

 
j

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.