Vladinom odlukom čak 50 institucija bit će pripojeno ministarstvima

Vladinom odlukom čak 50 institucija bit će pripojeno ministarstvima

Vlada je na prošlotjednoj sjednici donijela odluku prema kojoj se od Nove godine ukidaju ili pripajaju neke tvrtke, agencije, zavodi, centri i druge pravne osobe s javnim ovlastima - njih 54, piše portal HRT.Najveći dio, čak 50 institucija, bit će pripojen ministarstvima, zavodima, tvrtkama. Najviše subjekata bit će pripojeno HEP grupi, čak šest, četiri tvrtke pripajaju se Hrvatskim šumama, a tri Hrvatskim vodama. Od ministarstava - najviše novih subjekata dobit će Ministarstvo unutarnjih poslova - četiri, te Ministarstvo poljoprivrede tri.
Što se tiče preostala četiri subjekta, dvije tvrtke koje su se našle u problemima i završile u stečaju - ukidaju se. To su Tvornica željezničkih vozila Gredelj i Proizvodnja - regeneracija. Jedna tvrtka bit će ugašena, riječ je o Odašiljačima i vezama Bosne i Hercegovine, dok će se jedna nastojati prodati. To je HP Produkcija, tvrtka kći Hrvatske pošte.
Možemo izdvojiti nekoliko institucija koje su bile više u fokusu javnosti. Primjerice, Državna uprava za zaštitu i spašavanje pripaja se Ministarstvu unutarnjih poslova. Ured za suzbijanje zlouporabe droga pripaja se Ministarstvu zdravstva, a pripojene će biti i dvije institucije koje se bave razminiranjem.Centar za razminiranje ide u Ministarstvo unutarnjih poslova, dok će Vladin Ured za razminiranje postati dio Ministarstva vanjskih i europskih poslova. 

Centar za restrukturiranje i prodaju, tvrtka koja je upravljala državnom imovinom, pripaja se Ministarstvu državne imovine. Agencija za investicije i konkurentnost ide u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, dok će APN, o kojem se dosta govorilo zbog poticajnih kredita, biti u sustavu Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Sve ovo održavat će se pod nadzorom potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, a cilj je jednostavnija, učinkovitija, brža i transparentnija javna uprava od koje bi korist trebali imati i građani i gospodarstvenici.

Premijer Plenković je na sjednici Vlade pozvao ministre da i dalje predlažu koji bi se dijelovi tog javnog aparata mogli racionalizirati.
O konkretnim brojevima zasad se samo nagađa, iako ministar uprave Lovro Kuščević tvrdi da će sigurno biti riječ o stotinama milijuna kuna. O tome hoće li biti promjena i vezano uz broj zaposlenih, zasad nije bilo riječi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.