Vlada za danas najavila donošenje odluke o povećanju plaća za državne dužnosnike

Vlada za danas najavila donošenje odluke o povećanju plaća za državne dužnosnike
Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u srijedu  da će danas na sjednici Vlade biti donesena odluka o podizanju plaća državnim dužnosnicima, izjednačavajući osnovicu s onom u javnim i državnim službama. Plenković je naglasio da je vrijeme da se rad državnih dužnosnika adekvatno valorizira, ističući kako je to također antikoruptivna mjera zbog visokog stupnja odgovornosti koji njihova uloga nosi.

Plenković je naveo brojna postignuća Vlade, uključujući ekonomski rast, povećanje plaća u privatnom sektoru, rast minimalnih plaća za 103%, rast prosječnih plaća te povećanje BDP-a od 30 milijardi eura od 2016. do kraja 2023. godine. Također je istaknuo uspjehe poput ulaska Hrvatske u europodručje, Schengen i Europski stabilizacijski mehanizam. Premijer je istaknuo da su plaće državnih i javnih službenika porasle za 32% s 2023. na 2024. godinu, te da je sada vrijeme da se i dužnosnicima poveća osnovica koja je godinama ostala nepromijenjena. Plenković je dodao da niti jedan ministar trenutno nema najvišu plaću u svom ministarstvu, što smatra neprimjerenim.

Povećanje plaća dužnosnika, prema Plenkoviću, trebalo bi privući kvalitetne ljude u politiku i smanjiti korupciju, jer su to osobe koje upravljaju velikim proračunima i donose važne odluke. Ova odluka ima punu podršku unutar Vlade i parlamentarne većine. Plenković je također izjavio da je porast plaća dužnosnika neznatan u odnosu na ukupni državni proračun te stoga ne predstavlja relevantan faktor za rebalans proračuna.

Premijer je naglasio da politički angažman ne bi trebao biti vođen plaćom, već motivacijom za doprinos općem dobru, no veće plaće bi mogle rezultirati privlačenjem kvalitetnijih kadrova.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.