Predstavnici Grada Varaždina sudjeluju na godišnjoj konferenciji UNESCO Mreže kreativnih gradova u Bragi

Predstavnici Grada Varaždina sudjeluju na godišnjoj konferenciji UNESCO Mreže kreativnih gradova u Bragi

U portugalskoj Bragi u tijeku je 16. godišnja konferencija UNESCO Mreže kreativnih gradova 2024. (UCCN) na kojoj sudjeluju gradonačelnik Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Slađana Miočić i voditeljica EU projekata u Turističkoj zajednici grada Varaždina Dorotea Solomun.

Tema ovogodišnje konferencije je “20 godina UCCN-a: uključivanje mladih za sljedeće desetljeće” čime se naglašava ključna uloga kreativnosti i kulture u izgradnji otpornijih i inkluzivnijih gradova, te važnost uključivanja mladih u oblikovanje budućnosti.

U sklopu konferencije održan je Forum gradonačelnika koji je okupio 100-tinjak čelnih ljudi gradova iz UNESCO Mreže kreativnih gradova, koja broji ukupno 350 gradova i obuhvaća sedam kreativnih klastera – obrte i tradicijske umjetnosti, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i glazbu. Gradonačelnici, među kojima je kao predstavnik prvog hrvatskog UNESCO-vog grada glazbe bio varaždinski gradonačelnik Bosilj, jedan od 12 gradonačelnika koji su imali priliku se obratiti se, potpisali su Braga Manifest koji za cilj ima integrirati kulturu u urbane strategije i politike i time stvoriti prilike za preoblikovanje međunarodnih razvojnih agenda nakon 2030. godine. U svom govoru, gradonačelnik Bosilj predstavio je Varaždinske barokne večeri i važnost integracije kulture u strategije urbanog razvoja, kako bi se potaknule inkluzivne i kreativne urbane politike.

Dorotea Solomun iz Turističke zajednice grada Varaždina, koja je sudjelovala na radionici klastera glazbenih gradova, naglasila je predanost Varaždina kulturnoj kreativnosti i održivom urbanom razvoju te istaknula važnost kulturnih inicijativa i ulogu mladih u poticanju inkluzivnih i inovativnih urbanih politika. Predstavnici grada Varaždina sudjelovali su u brojnim radionicama i događanjima u sklopu konferencije.

Podsjetimo, Grad Varaždin, kao prvi grad u Hrvatskoj, lani je proglašen UNESCO gradom glazbe, a izabran je kao jedan od 17 gradova između 49 prijavljenih. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.