Plenković o posljedicama nevremena: "Vlada će učiniti sve što bude trebalo"

Plenković

Premijer Andrej Plenković danas se na početku sjednice Vlade osvrnuo na posljedice velikog nevremena koje je u ponedjeljak pogodilo Bošnjake i druge dijelove Hrvatske, najavivši financijsku podršku ljudima čija je imovina stradala.

- Vlada će, naravno, sada u okolnostima kada je (Vukovarsko-srijemska) županija proglasila elementarnu nepogodu i nakon procesa procjene ovih šteta, kao što smo učinili i lani, nažalost, kod onog velikog nevremena sredinom srpnja, donijeti odluku o financijskoj podršci ljudima čija je imovina, kuće, stradala u ovom velikom nevremenu, rekao je.

Dotaknuo se i izvješća DZS-a prema kojemu je inflacija u lipnju iznosila 2,4 posto.

- To je trend smanjenja od 19 mjeseci, najniža stopa inflacije od lipnja 2021., što je dobro, rekao je premijer, dodajući da je kombinacija niza mjera koje su donosili učvrstila trend smanjenja inflacije.

Rekao je i kako očekuju od svih aktera, naročito u kontekstu turističke sezone, da budu odgovorni i razumni kod formiranja cijena.

Plenković je naveo i turističke podatke za prvih šest mjeseci, prema kojima je u Hrvatsku došlo 7,2 milijuna turista i ostvareno je 28 milijuna noćenja, što je 6, odnosno 2 posto više nego lani.

- Financijski pokazatelji HNB-a također - oni su zasad samo za prva 3 mjeseca - 25 posto rast u odnosu na prošlu godinu, što znači da, i prema broju fiskaliziranih računa, koji je 6,5 posto više nego lani, očekujemo ponovno jako dobru turističku sezonu, a time i doprinos hrvatskom gospodarstvu, rekao je.


Najavio je da će se tijekom ljeta održati i tradicionalni sastanak predstavnika Vlade i turističkog sektora.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/plenkovic-o-posljedicama-nevremena-vlada-ce-uciniti-sve-sto-bude-trebalo--11643283

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.