Baksa: Odmah staviti u funkciju sve sustave i resurse za obranu od tuče

Baksa: Odmah staviti u funkciju sve sustave i resurse za obranu od tuče

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, pozvao je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede i nadležne institucije da zbog porasta učestalosti ekstremnih vremenskih pojava, uključujući olujna nevremena praćena tučom, preispitaju svoje stavove o sustavu protugradne obrane.

„Smatram kako moramo iskoristiti sve resurse, tehnologije i metode koje su nam dostupne da minimiziramo štetu jer jedino tako možemo reći da nam je stalo do razvoja naše poljoprivrede kao i do sigurnosti imovine naših sugrađana. Kombiniranje raketne obrane, prizemnih generatora koji unose srebrov jodid u atmosferu kao i mreža koje se pokazuju kao najbolje rješenje u voćarstvu ima najbolje šanse da iznjedri najkvalitetnije rezultate“, rekao je Baksa.

 Tuča nanosi velike štete našim poljoprivrednim kulturama, uzrokujući gubitke koji se mjere u milijunima. No osim financijskih gubitaka, tuča pridonosi i nedostatnosti domaćih proizvoda, pa se sve više moramo oslanjati na strane koji su upitne kvalitete.

 Kako tuča s velikim zrnima postaje sve češća, razornija, tako su i štete sve veće. Zato je potrebno hitno pronaći kvalitetna rješenja kako bismo zaštitili naše poljoprivrednike i osigurali stabilnost naše poljoprivredne proizvodnje.

 Osim tehnoloških rješenja, moramo raditi i na jačanju sustava osiguranja u poljoprivredi. Poljoprivrednici trebaju imati pristup povoljnim uvjetima osiguranja kako bi mogli ublažiti financijske gubitke uzrokovane vremenskim nepogodama. Uloga države je ovdje ključna kako u subvencioniranju tako i u obeštećenju usred proglašavanja stanja elementarne nepogode.

 „Nužno je učiniti sve što možemo i razmotriti sve postojeće opcije kako bismo ublažili i prevenirali štetu koja svakog ljeta na koljena baca veliki broj naših sugrađana, a drago mi je čuti da se i ministar Dabro slaže s našim stavovima tako da očekujem da iste i primjeni. Žalosno je samo što se mora desiti ovakva nesreća kakvoj smo svjedočili u ponedjeljak da bi se konačno reagiralo i implementiralo nešto što smo trebali imati ne sutra, ne danas, već još jučer“, zaključio je Baksa.

 Nezavisna platforma Sjever

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.