Plenković: Potrebno je otvoriti mostove suradnje i zajedničkog rješavanja globalnih problema

Plenković: Potrebno je otvoriti mostove suradnje i zajedničkog rješavanja globalnih problema

Na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum predsjednik Vlade Plenković istaknuo je potrebu suradnje i zajedničkog rješavanja brojnih globalnih problema, osvrnuvši se na razdoblje pandemije COVIDA-19, kada smo svi zajedno nastojali pronalaziti rješenja u kratkom roku. Sve negativne efekte pandemije produljila je ruska agresija na Ukrajinu, koja je, kako je kazao, obezvrijedila sva temeljna načela na kojima počiva globalno upravljanje. Komentirajući usvajanje rezolucije o Jasenovcu u crnogorskoj skupštini, Plenković je poručio kako će Hrvatska poduzeti mjere koje smatra primjerenima za ovakve poteze.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku svog govora na 17. Dubrovnik Forumu, istaknuo je kako je ovaj međunarodni skup ključna točka međunarodnih aktivnosti Hrvatske i prigoda za rezime globalnih odnosa, problema koje imamo na međunarodnoj razini i zajedničkog načina rješavanja.

Ove godine nazvali smo ovu konferenciju "Opasni tjesnaci i sigurni prolazi", podsjetio je premijer, pojasnivši kako je ideja ovakvog naslova konferencije ukazati na dijalog između sjevera i juga, odnosno otvoriti mostove suradnje i zajedničkog rješavanja brojnih globalnih, prije svega sigurnosnih, ali s njima usko povezanih gospodarskih, energetskih i ekonomskih problema.
 
Europska unija i svijet već su dvije i pol godine suočeni s produljenim nastavkom globalne krize, koju je uzrokovala pandemija COVIDA-19, rekao je Plenković, dodavši kako mu je iz toga razloga drago da na ovoj konferenciji sudjeluje i glavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreysus.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.