Gita Kothari u Saboru: Hrvatskoj je prirodno mjestu u OECD-u

Gita Kothari u Saboru: Hrvatskoj je prirodno mjestu u OECD-u

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Andro Krstulović Opara, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i voditelj Radne skupine za koordinaciju aktivnosti u Hrvatskom saboru s ciljem pristupanja Republike Hrvatske Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj  (OECD) Ivan Malenica i predsjednik Odbora za financije i državni proračun te zamjenik voditelja Radne skupine Boris Lalovac primili su u srijedu u Saboru Gitu Kothari, koordinatoricu za proces pristupanja i zamjenicu direktora Uprave za pravne poslove OECD-a i Gandiju Robertson, pravnu savjetnicu, koje borave u višednevnom posjetu Hrvatskoj. S ciljem koordiniranja idućih koraka u procesu pristupanja Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Kothari se ranije susrela s ministrom pravosuđa i uprave Damirom Habijanom, ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, ministrom financija Markom Primorcem, a predviđeni su i sastanci s ministricom zaštite okoliša i zelene tranzicije Marijom Vučković  te Međuresornom skupinom RH za pristupanje OECD-u.

Nakon što su u rujnu 2023. glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković zajednički predstavili prvi Ekonomski pregled za RH, u veljači 2024. ministar vanjskih poslova Grlić Radman predstavio je najvažnije iduće korake procesa pristupanja na tematskoj sjednici saborskog Odbora za vanjsku politiku. Hrvatska je do sada odgovorila na svih pedeset zaprimljenih upitnika u zadanim rokovima te organizirala tridesetak misija za utvrđivanje činjenica. Takvim pristupom Hrvatska je u odnosu na ostale države kandidatkinje ostvarila najveći napredak u kontekstu broja rasprava na resornim odborima OECD-a te je do 20. lipnja završen pristupni proces pred 14 od 25 odbora i 11 od 26 supsidijarnih tijela.             

–Hrvatska jako dobro napreduje i tehnički završetak pristupnog procesa planiran je za kraj 2025. godine te bi nakon razmatranja na Vijeću OECD-a Hrvatski sabor trebao ratificirati ulazak Hrvatske u članstvo OECD-a, istaknula je Gita Kothari i dodala kako je Hrvatskoj prirodno mjesto u OECD-u. –Stoga je uloga parlamenta u usvajanju potrebne legislative u nadolazećem razdoblju od bitnog značaja kako bi se održali planirani vremenski rokovi za pristupanje Hrvatske OECD-u, kazala je Kothari dodavši kako je predanost Hrvatske ispunjavanju kriterija na visokoj razini, a suradnja s hrvatskim institucijama viša od očekivane. Očekuje se nastavak aktivnog sudjelovanja Hrvatskog sabora na sastancima Globalne parlamentarne mreže OECD-a, posebno na sastancima namijenjenima državama koje se nalaze u procesu pristupanja OECD-u, kako bi se uspostavili bolji kontakti među parlamentarcima i podijelile najbolje prakse. Tu se posebno očekuje zalaganje Republike Hrvatske koja je prepoznata kao država koja odlično vodi predizborni proces i može biti od pomoći drugim zemljama koje se nalaze u procesu pristupanja, zaključila je Kothari.    

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Krstulović Opara izvijestio je Gitu Kothari o podršci svih parlamentarnih stranaka ulasku Hrvatske u članstvo OECD-a, što su potvrdili i predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Ivan Malenica i predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun Boris Lalovac.

-Spremni smo za parlamentarnu proceduru i pravovremeno usvajanje potrebne legislative kako bismo do prosinca iduće godine dovršili proces pristupanja, kazao je Malenica, dok je Lalovac izrazio svoje čvrsto uvjerenje da je pristupni proces dobar i nužan za Hrvatsku i njezinu tržišnu ekonomiju.

Foto: Hrvatski sabor

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.