Pravedan mir je povlačenje ruskih trupa i vraćanje privremeno okupiranih teritorija u ustavno-pravni poredak Ukrajine

Pravedan mir je povlačenje ruskih trupa i vraćanje privremeno okupiranih teritorija u ustavno-pravni poredak Ukrajine

U Bürgenstocku u Švicarskoj održava se Prvi sastanak na vrhu o miru u Ukrajini. Premijer Plenković je po dolasku u izjavi medijima poručio da je okupljanje 100 delegacija iz cijelog svijeta poruka političke potpore mirovnom procesu. Tu smo da podržimo ideje za mirovne planove i ponudimo svoja iskustva, dodao je. Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje u Bürgenstocku u Švicarskoj na Prvom sastanku na vrhu o miru u Ukrajini. Po dolasku, dao je izjavu za medije. 
Upitan za očekivanja, premijer Plenković je kazao da je na ovoj konferenciji oko 100 delegacija iz cijelog svijeta te je riječ o poruci političke potpore mirovnom procesu, ali i želji međunarodne zajednice da sukob stane i pošalju se poruke mira.  
„Taj mir treba biti pravedan, a pravedan mir znači povlačenje ruskih trupa s ukrajinskog teritorija i vraćanje privremeno okupiranih područja u ustavno-pravni poredak Ukrajine. Tu smo da podržimo ideje za mirovne planove i ponudimo svoja iskustva. Hrvatska je jedna od zemalja koja ima najviše iskustva u ovakvim situacijama“, kazao je premijer Plenković.

Hrvatska je odmah pomogla Ukrajini

Vezano za sutrašnji panel na kojem sudjeluje i premijer Plenković, podsjetio je da je Hrvatska pomogla Ukrajini odmah na početku - u prihvaćanju ranjenika i pomoći u razminiranju. 
„Hrvatska je organizirala i konferenciju o razminiranju. Nastojali smo prenijeti iskustva i u tretmanu onih koji su doživjeli traume. Hrvatska pomaže maksimalno. Naravno, pomaže diplomatski, politički, ekonomski, tehnički i vojno“, dodao je Plenković.

Uvertira u mirovni proces

Budući da na konferenciji nema Rusije, novinare je zanimalo mogu li se očekivati konkretni rezultati. Premijer Plenković je odgovorio da je ovo prvi korak i to je poanta - da se dvije godine i četiri mjeseca od početka ruske agresije na Ukrajinu, gdje se okupio velik broj zemalja, napravi jedna uvertira u mirovni proces. 
„Kada će i hoće li za stol doći Rusija, to nije nužno ovisno o onima koji su ovdje. Za to treba pristanak, a vidjeli ste i sami kakve su bile izjave Rusije u zadnja dva dana“, izdvojio je premijer Plenković. 

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.