Konferencija načelnika GS OS Srednje Europe u Splitu: Razmjena ideja i nastavak strateškog dijaloga

Konferencija načelnika GS OS Srednje Europe u Splitu: Razmjena ideja i nastavak strateškog dijaloga

Naglasak Konferencije bio je na izgradnji spremnosti nas i naših saveznika za uspješno suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama i ugrozama našeg doba, istaknuo je general Kundid. 

Konferencija načelnika Glavnih stožera oružanih snaga zemalja Srednje Europe (Central Europe Chiefs of Defense Conference) održana je 10. i 11. lipnja 2024. u Domu Hrvatske vojske “General-bojnik Ivo Jelić” u Splitu. Konferenciju su zajedno organizirali Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) i Oružane snage Republike Hrvatske. Na Konferenciji su sudjelovali načelnici ili zamjenici načelnika Glavnih stožera Oružanih snaga Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije. Osim njih, na Konferenciji su sudjelovali i visoki predstavnici Nacionalnih gardi američkih saveznih država Alabame, Colorada, Illinoisa, Indiane, Minnesote, Nebraske, North Caroline, Ohia i Tennesseeja, s kojima su Oružane snage država Srednje Europe povezane kroz Program državnog partnerstva. Uz sve navedene, na Konferenciji su sudjelovali i načelnici Glavnih stožera oružanih snaga Turske i Moldavije te zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije (SACEUR) general zbora Christopher G. Cavoli, koji je ujedno i zapovjednik USEUCOM-a.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid ovom prigodom je rekao kako su teme o kojima se raspravljalo na Konferenciji prije svega vezane uz sigurnost u ovoj regiji, uz pripreme i sposobnosti potrebne za uspješno odvraćanje i obranu euroatlantskog prostora, s posebnim naglaskom na integriranu pokretljivost, prepozicioniranje materijala i europsku spremnost u elektromagnetskom spektru.

„Naglasak Konferencije bio je na izgradnji spremnosti nas i naših saveznika za uspješno suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama i ugrozama našeg doba“, istaknuo je general Kundid. Zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije general zbora Christopher G. Cavoli rekao je kako ovakve aktivnosti pružaju okvir za razmjenu ideja i nastavak našeg strateškog dijaloga koji je uvijek usmjeren prema slobodnoj i prosperitetnoj Europi.

„Povećali smo obrambenu potrošnju. Povećali smo našu vojnu prisutnost i započeli cjelovitu reorganizaciju našeg saveza kako bismo se preusmjerili na kolektivnu teritorijalnu obranu. Ova važna tranzicija osigurat će nacije našeg saveza sada i u budućnosti“, rekao je general Cavoli.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.