Predsjednik Milanović sastao se sa zapovjednikom NATO snaga za Europu generalom Christopherom Cavolijem

Predsjednik Milanović sastao se sa zapovjednikom NATO snaga za Europu generalom Christopherom Cavolijem

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se i razgovarao sa zapovjednikom NATO snaga za Europu (SACEUR) i zapovjednikom američkih Oružanih snaga za Europu (U.S. EUCOM) generalom Christopherom Cavolijem. General Cavoli stigao je u Hrvatsku povodom održavanja godišnjeg sastanka načelnika glavnih stožera oružanih snaga zemalja središnje Europe koji se 10. i 11. lipnja održava u Splitu.

Domaćini sastanka su načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid i general Cavoli, a na sastanku sudjeluju predstavnici oružanih snaga Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, a pridružili su im se i predstavnici oružanih snaga Turske i Moldavije.

Na sastanku su razmotrene teme koje su na dnevnom redu NATO-a, uključujući brojne izazove povezane sa sigurnosnom situacijom u Europi i ruskom agresijom na Ukrajinu. Razgovaralo se i o razvoju savezničkih vojnih sposobnosti, uključujući potrebu jačanja vojne industrije. Razmijenjena su mišljenja o budućim izazovima na euroatlantskom području pri čemu je predsjednik Milanović naglasio važnost kolektivne obrane za Republiku Hrvatsku.

Uz generala Cavolija na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes, civilna zamjenica i savjetnica za vanjske Kate Byrnes, vojni izaslanik obrane SAD-a u Hrvatskoj brigadir Scott McLearn, prva tajnica u veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj i šefica Odjela za političke i ekonomske poslove Amanda Lillis i izvršni časnik zapovjednika savezničkih snaga za Europu (SACEUR) brigadir Russell Cook.

Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić,

načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid, savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika brigadni general Ivica Kranjčević i tajnik Kabineta za vanjsku i europsku politiku Ureda predsjednika Ivan Mutavdžić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.