Predsjednik Republike sudjelovao na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci, 22. svibnja 2024.

Predsjednik Republike sudjelovao na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci, 22. svibnja 2024.

„Rijeka je hrvatski grad, Rijeka je u Hrvatskoj. Međutim, povijest Rijeke je polivalentna, ona je hrvatska, ali i regionalna i svjetska“, poručio je danas predsjednik Republike Zoran Milanović u Rijeci sudjelujući na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci.

Govoreći o povijesti Rijeke i vremenu kada je bila dio Italije, predsjednik Milanović rekao je da je tada pola stanovnika govorilo polutalijanskim, fjumanskim dijalektom, četvrtina hrvatski, a da je četvrtina ljudi govorilo slovenščinom. „Rijeka nikada nije bila samo rijeka, ona je bila rijeka u koju su utjecale mnoge pritoke. Neke su završile kao ponornice, a mnoge teku još i danas. Rijeka je grad koji je otvoren i otvorenost grada je nevjerojatno važna za uspjeh, kulturu i vjetar duha”, rekao je i naglasio kako je Rijeka doživjela svoju renesansu od kada je dio hrvatske države. “Kao sveučilišni grad koji se natječe s najboljima, Rijeka je ušla u utrku velikih ambicija i velikih očekivanja jer bez njih nema ni uspjeha“, rekao je predsjednik Milanović.

Dodao je kako je Rijeka grad koji će se ponositi na sebe onoliko koliko ona sama odluči da će se ponositi i koliko si postavi visoke kriterije koje će sama ispunjavati. „Ja vam želim da u tome budete ambiciozni, da nemate nikakve komplekse pred bilo kim. Surađujete s drugima, surađujte šire i više i postavljajte si vrlo visoke ciljeve, bez njih nema uspjeha“, rekao je predsjednik Milanović te studenticama i studentima Sveučilišta u Rijeci poručio da uživaju u prostoru Sveučilišta koji je izgrađen novcima i Hrvatske i Europske unije. Za taj novac iz europskih fondova predsjednik Milanović rekao je da neće vječno trajati i da trebamo biti brzi u korištenju tog novca. „Borimo se za sebe i za svoje interese. Hrvatska nam mora biti važna, ali isto tako moramo surađivati sa susjedima, i na istoku i na zapadu, da bi i nama bilo bolje“, zaključi je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici Senata govorili su predsjednik Rektorskoga zbora RH i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, predsjednik Sveučilišnog vijeća prof. dr. sc. Ivan Svetlik, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ivica Šušak. Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija i predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Lana Par iznijele su izvješća o radu Sveučilišta u Rijeci te su dodijeljena priznanja počasnim profesorima i nagrade rektora za izvrsnost najboljim studentima.

Sveučilište u Rijeci osnovano je 1973. godine iako tradicija visokog obrazovanja u Rijeci seže u davnu 1633. godinu, kada je osnovan Isusovački kolegij u Rijeci koji je priznao i car Ferdinand II. Habsburški. Danas je ono suvremeno europsko sveučilište i centar izvrsnosti unutar regije i šire, a s ukupno 16 fakulteta, riječko sveučilište je istraživačko i znanstveno-obrazovno sveučilište odgovorno za društveni i gospodarski razvoj zajednice, grada Rijeke i regije.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.