Predsjednik Milanović povjerio je mandat za sastavljanje Vlade RH Andreju Plenkoviću

Predsjednik Milanović povjerio je mandat za sastavljanje Vlade RH Andreju Plenkoviću

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske kojom je, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru, mandat za sastavljanje Vlade RH povjerio Andreju Plenkoviću. Odluku o povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade RH predsjednik Milanović je u petak uručio Andreju Plenkoviću na sastanku održanom u Uredu Predsjednika Republike čime je Andrej Plenković postao mandatar za sastavljanje Vlade RH.

Andrej Plenković dobio je mandat za sastavljanje Vlade nakon što je predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću donio 78 potpisa. Uz 61 HDZ-ov, tu je i 12 potpisa Domovinskog pokreta, zatim potpisi pripadnika nacionalnih manjina - Vladimira Bileka, Roberta Jankovicsa, Veljka Kajtazija i Armina Hodžića. Kao i Vesne Vučemilović, koja je zbog toga izbačena iz Hrvatskih suverenista.

Prema Odluci o povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade RH, odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar Andrej Plenković dužan je program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Podsjećamo, predsjednik Milanović je u četvrtak, na temelju odredbi Ustava Republike Hrvatske i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, donio i Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora za 16. svibnja.

 Uz predsjednika Milanovića pri predaji potpisa i uručenju Odluke o povjeravanju mandata bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, a uz predsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a bio je predstojnik njegovog Ureda Zvonimir Frka-Petešić.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.