Ministar Anušić u Splitu: potvrđeno strateško partnerstvo i dobra suradnja ratnih mornarica Hrvatske i Francuske

Ministar Anušić u Splitu: potvrđeno strateško partnerstvo i dobra suradnja ratnih mornarica Hrvatske i Francuske

Ministar obrane Ivan Anušić na svečanom prijemu na francuskom brodu „Jacques Chevalier” s francuskim veleposlanikom Fabienom Fieschiem i zapovjednikom Sredozemne flote va Gilles Boidevezi.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić sa suradnicima iz Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Hrvatske ratne mornarice sudjelovao je danas 6. svibnja 2024. na svečanom prijemu na logističkom brodu Nacionalne mornarice Francuske Republike „Jacques Chevalier” u gradskoj luci u Splitu.

S francuske strane prijemu su između ostalih nazočili i veleposlanik Francuske Republike Fabien Fieschi, zapovjednika Sredozemne flote viceadmiral Gilles Boidevezi i kapetana logističkog broda BRF „Jacques Chevalier“ kapetan bojnog broda Pierre Ginefri i vojni izaslanik Francuske Republike pukovnik Amar Ouali.

Na prijemu je potvrđeno strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske, u svijetlu aktualnog projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale i sustava protuzračne obrane Mistral, te kontinuirano dobra suradnja ratnih mornarica dviju država koja se provodi dugi niz godina i jedno je od značajnijih područja bilateralne obrambene suradnje. U tom smislu, od zajedničkih aktivnosti ističu se posjeti brodova francuske ratne mornarice Republici Hrvatskoj, provedba zajedničkih aktivnosti uvježbavanja te razmjena iskustava u području protuminskog ratovanja, mornaričkog pješaštva kao i potencijalne vojno-tehničke suradnje.

Posjet francuskog broda „Jacques Chevalier” Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu od 2. do 7. svibnja ove godine potvrda je te suradnje.

Inače, francuski logistički brod BRF „Jacques Chevalier” (BRF fr. bâtiments ravitailleurs de forces – brodovi za opskrbu snaga) trenutačno je prvi u klasi nove generacije francuskih logističkih brodova koji je ušao u službu francuske nacionalne mornarice u srpnju 2023. godine, a nalazi se u sastavu zračno-pomorske skupine predvođene nosačem aviona Charles de Gaulle.

Foto:MORH/T.Brandt

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.