Grmoja poslao poruku DP-u; Raspudić: Očito je da idu s HDZ-om

GRMOJA

Utrka za parlamentarnu većinu traje. Tko će prvi doći do potrebnih 76 ruku još nije poznato jer službenih informacija nema, a kontakti i pregovori događaju se daleko od očiju javnosti. U HDZ-u kažu da će poštovati volju birača i razgovarati s Domovinskim pokretom. Andrej Plenković je, ističu, obavio razgovore s izabranim predstavnicima nacionalnih manjina te su oni iskazali interes za nastavak suradnje s HDZ-om.

Raspudić: Očito je da Domovinski pokret ide s HDZ-om

13:23

Mostov kandidat Nino Raspudić izjavio je u subotu kako odluka Ustavnog suda da predsjednik Republike Zoran Milanović ne može biti mandatar nema nikakvo uporište u Ustavu i zakonima, ustvrdivši da je Ustavni sud parapolitičko tijelo koje pod krinkom ocjene ustavnosti kroji politike.

- Sigurno je da Most neće iznevjeriti ono što je prije govorio, očito je da HDZ treba poslati u oporbu, očito da Domovinski pokret ide s HDZ-om. Vrlo je vjerojatno  da je vrh DP-a i prije izbora imao dogovor s HDZ-om, da su to duboki poslovni interesi, a da je sva domoljubna kritika Plenkovića i HDZ-a bila predstava za sitnu domoljubnu raju. Međutim, njima će trebati još nekoliko glasova, to se prije svega odnosi na manjince, tako da ćemo vidjeti, rekao je Raspudić.

Tomašević: Prvi korak konstituiranje Sabora, a onda ćemo pričati o Vladi

12:09

Tomislav Tomašević odluku Ustavnog suda danas je nazvao protuustavnom. Poručio je da će Možemo podržati manjinsku SDP-ovu Vladu te da je sada najvažnije konstituirati Sabor.

- Mi smo rekli da bi oporbena stranka koja osvoji najviše mandata trebala dati mandatara, to je po svemu sudeći SDP. Hoće li SDP predložiti Milanovića ili nekog drugog, to je na njima, mi ćemo to podržati. Most ima manje mandata nego Možemo jer su dva mandata od Suverenista. Ako krenemo u tu logiku, nećemo se dogovoriti. Ključno je da se konstituira Sabor i da Sabor počne donositi zakone, da smijeni glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, da ukine lex AP i da napravi set zakona koji bi smanjili mogućnost korupcije, rekao je.

- Što se tiče odluke Ustavnog suda ona je protuustavna, nema nikakvog uporišta u Ustavu za odluku koju su donijeli. Kad smo predavali kandidature u Sabor pozvali smo Ustavni sud i DIP da se očituju hoće li izbori biti regularni, drže li se svi upozorenja ili ne i da to naprave najkasnije na dan izborne šutnje tako da bez obzira na rezultate izbora svi znaju na čemu su. Oni to nažalost nisu napravili. Nisu niti upozoravali. Niti u jednom trenutku nisu rekli da Milanović krši njihovo upozorenje. Nisu rekli koja bi sankcija bila niti na čemu bi je temeljili, dokad vrijedi ta zabrana Milanoviću? I gdje piše u Ustavu da je takva sankcija moguća? Ako izbori nisu bili kontaminirani, kako to da se Milanoviću zabranjuje da bude mandatar, upitao je Tomašević.

Grmoja ponovno pozvao Domovinski pokret na razgovor

10:42

Mostov Nikola Grmoja poručio je da je Ustavni sud nevjerodostojan, kako je trebao reagirati prije te da je, ako netko ima 76 ruku, Hrvatski sabor iznad Ustava. Grmoja je još jednom pozvao Domovinski pokret da im se pridruži u okupljanju parlamentarne većine.

- Dobro je znano zašto mi nismo išli s Domovinskim pokretom, jer smo tvrdili da će ići s HDZ-om. Evo im prilike da pokažu da ja nisam bio u pravu kroz cijelo ovo predizborno vrijeme. Pozivam ih na razgovore kako bismo fomirali antiHDZ koaliciju. Sve je na stolu, ništa nije zadano, trebamo razgovarati i vidjeti što se može napraviti. Ako ne žele izdati birače, ljude koji su im dali povjerenje, onda trebaju sjesti i razgovarati. Sjetimo se što je Plenković o njima govorio uoči izbora, što je govorio o Penavi. Sjetimo se što je sam Domovinski pokret govorio o Plenkoviću, nazivao ga je veleizdajnikom, imali su jumbo plakat gdje kao Plenković sa SDSS-om slavi pad Vukovara, to su jako teške optužbe i sada nakon svega nadam se da neće otrčati u zagrljaj Plenkovića i pokazati da je istina sve što sam tvrdio uoči izbora, rekao je Grmoja.

- Bez Domovinskog pokreta teško se može doći do većine. Kad čujemo njihov odgovor, onda ćemo vidjeti kakva se većina može stvoriti, barem na godinu dana. 

- Koliko sam čuo, predsjednik stranke Penava je rekao da su vrata otvorena, nije se složio s Radićem i ostalima da ne treba o tome razgovarati. Mislim da nam je potrebna mudrost, rekao je Grmoja.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/grmoja-ponovno-zove-dp-u-antihdz-koaliciju-sve-je-na-stolu-11480074

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.