Svečano obilježavanje uvođenja Helikopterske hitne medicinske službe

Svečano obilježavanje uvođenja Helikopterske hitne medicinske službe

Danas je u Rijeci svečano obilježeno uvođenje hitne helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj, što je pokazalo svoju važnost već drugi dan nakon početka rada. 

Helikopterima su već prevezena dva pacijenta s otoka Lošinja i Raba u Rijeku, ističući nužnost brze medicinske intervencije koju ova služba omogućuje.

Na svečanosti su prisustvovali resorni ministri, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zajedno s predstavnicima zdravstvenih ustanova i Lučke kapetanije.

- Ljudi su najvažniji i ovaj projekt ne bi se realizirao bez djelatnika u županijskim zavodima za hitnu medicinu - njih stotinjak zasada, 50 liječnika, 50 medicinskih sestara i tehničara koji su prošli tečaj edukacije i koji su temelj našeg funkcioniranja. Bez njih ništa. Oni su sjajan tim, ja im od srca zahvaljujem i na prvim intervencijama i svemu onom što ću u budućnosti raditi, poručio je ministar Beroš.

Danas je održana simulacijska vježba koja je prikazala integraciju kopnenih, pomorskih i zračnih medicinskih timova, naglašavajući cilj službe - pružanje brže i kvalitetnije zdravstvene skrbi za sve stanovnike Hrvatske.

- Helikopteri, koji su nedostajali kao ključna karika u ovom projektu, omogućuju slijetanje na različite površine, što ubrzava intervenciju i olakšava pristup pacijentima. Projekt, vrijedan više od 62 milijuna eura, pokazuje posvećenost Hrvatske pružanju vrhunske hitne medicinske pomoći svojim građanima, javila je Dajana Kruneš.

Helikopteri će polijetati iz četiri baze na Otoku Krku, Braću, Zagrebu i Splitu, ali ono što je cilj je širiti heliodromsku mrežu da bude spašavanje što kvalitetnije i učinkovitije. 

Beroš: Ovo je povijesni trenutak za hrvatski zdravstveni sustav

- Početak rada helikopterske hitne medicinske službe povijesni je trenutak za naše zdravstvo i velik iskorak - rekao je za Hrvatski radio ministar zdravstva Vili Beroš, poglavito za hitnu medicinsku djelatnost, jer nakon niza desetljeća naši građani i posjetitelji će konačno dobiti onu kariku koja je nedostajala, a to je helikopterska hitna medicinska služba.

Ističe da je u pitanju veliki iskorak.

- Zajedno s pomorskom hitnom medicinskom službom koju smo implementirali tijekom prošle godine uspostavom flotile od šest brzih brodica i nadopunjenom kopnenom hitnom medicinskom službom, moći ćemo izraziti puni potencijal hitne medicinske službe, što mislim da je veliki iskorak. Hrvatska je sada među zemljama koje imaju najrazvijenije sustave hitne medicinske pomoći, rekao je. Izrazio je zahvalnost Ministarstvu obrane kao i Ministarstvu unutarnjih poslova koji su do sada obavljali ovu djelatnost, poručio je ministar Beroš.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/svecano-obiljezavanje-uvodenja-helikopterske-hitne-medicinske-sluzbe-11445568

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.