Ministar Erlić dodijelio ugovore vrijedne 1,35 milijuna eura za financiranje 23 infrastrukturna projekta u mjestima gdje živi romska manjina

Ministar Erlić dodijelio ugovore vrijedne 1,35 milijuna eura za financiranje 23 infrastrukturna projekta u mjestima gdje živi romska manjina

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić dodijelio je ugovore vrijedne 1,35 milijuna eura za financiranje 23 infrastrukturna projekta i poboljšanje kvalitete u općinama i gradovima gdje živi romska  manjina, te jedan za Udrugu Nijemaca i Austrijanaca od 125 tisuća eura.

Ugovori su dodijeljeni na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u sklopu programa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za unapređenje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine, kojeg provode od 2022.. Cilj je smanjivanje okolišnih i infrastrukturnih nejednakosti u romskim zajednicama u odnosu na zajednice u kojima živi većinsko stanovništvo.

Ministar Erlić je istaknuo da je taj program podrška za unapređenje društvene, javne, komunalne, socijalne i okolišne infrastrukture u romskim zajednicama, i namijenjen je jedinicama lokalne samouprave koje imaju više od 1 posto pripadnika romske nacionalne manjine, pri čemu taj postotak čini najmanje 30 stanovnika pripadnika romske nacionalne manjine koji žive u toj jedinici lokalne samouprave.

Dobitnici ugovora

"Do sada je putem tog Programa, uključujući i danas dodijeljene ugovore, sufinancirana provedba 54 projekta sa 2,37 milijuna, od čega je u 2024. osigurano 1,35 milijuna eura, čime će se financirati aktivnosti oko izgradnje, nadogradnje, rekonstrukcije, obnove, modernizacije i adaptacije građevina iz područja komunalne, socijalne i javne infrastrukture", rekao je ministar Erlić.

Odlukom o odabiru projekata prema tom programu, odobrava se financiranje 23 infrastrukturna projekta u gradovima Čakovec, Beli Manastir, Slavonski Brod, Sisak, Belišće, Đurđevac, Popovača, Kutina, Ludbreg, Mursko Središće, Vodnjan, te u općinama Hlebine, Mala Subotica, Kneževi Vinogradi, Legrad, Darda, Petlovac, Nedelišće, Rasinja, Petrijanec, Jagodnjak, Cestica i Podturen.

Ugovor Udruzi Nijemaca i Austrijanaca za projekt Izgradnje spomen kuće u Siraču, u iznosu od 125 tisuća eura.

Kajtazi zahvalio Vladi

Predstavnici tih gradova i njihovih romskih zajednica bili su i prisutni na dodjeli, kao i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji je u ime svih zahvalio ovoj Vladi i ministru, ali i svima iz romske zajednice koji su prijavili projekte i surađuju s lokalnim jedinicama.

Vjeruje da će takvih ugovora biti i više u budućnosti, ocijenivši i da je ovo prva Vlada koja je prepoznala da područja naseljena Romima i drugim manjinama imaju svoje specifičnosti i da im je potrebna i financijska pomoć za realizaciju projekata.

"Program se od početka pokazao vrlo uspješnim, što potvrđuje naš nedavni obilazak terena u Baranji gdje se već vide novosti i poboljšanja s prije financirani projektima. To je i primjer svima u EU da se može raditi puno na onom što je desetljećima bilo zanemareno", kazao je Kajtazi.

Napominje da je u svemu važna i elektrifikacija romskih naselja, na čemu se sada također ubrzano radi i u suradnji s HEP-om.

"Imamo u Hrvatskoj oko 70 lokacija gdje žive Romi koja još nisu ušla u 21. stoljeće i nadamo se da će se ovaj program nastaviti jer čini preokret za budući život Roma, i posebice mladih", poručio je Kajtazi.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.