Sindikat Preporod organizirao prosvjed "Mijenjajte koeficijente"

PROSVJED

Na zagrebačkom Europskom trgu održan je prosvjed školskog sindikata Preporod i nastavničkih grupa iz cijele Hrvatske. Nezadovoljni su Vladinom uredbom o koeficijentima te traže izmjene. Poručuju da ih Uredba, koja se primjenjuje od jučer, vrijeđa jer nije osigurala ono što se najavljivalo: jednaku plaću za jednak rad.

Sindikati državnih i javnih službi i ministar Marin Piletić potpisali su jučer u Vladi Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za zaposlenike u javnim službama te izmjene i dopune Kolektivnog ugovora (KU) za državne službenike i namještenike. Iako su na potpisivanje stigli i predstavnici sindikata Preporod, kažu, Temeljni kolektivni ugovor i koeficijenti dvije su odvojene priče. Poručili su da od današnjeg prosvjeda ne odustaju

- Gledam ja ove transparente, na njima slike, riječi, a u prvom redu brojevi. Zašto brojevi? Zato što smo se naslušali zadnjih dana laži da smo mi nekome brojeve ostali dužni. I zato što brojevi govore sami za sebe. E pa sad, tražili ste, imate! Učitelj 2,01 - 25 đaka. Voditelj voznog parka u policiji 2,35, kazao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Stipić je rekao da ih je Vlada htjela jeftino kupiti, no da bi ih ovo moglo skupo koštati.

Vi gospodo, koji ste uredbu donosili, zbrojite se, htjeli ste nas jeftino kupiti, a ovo bi vas moglo jako skupo koštati, poručio je Stipić na Europskom trgu.

Prosvjednici su zviždanjem, uzvicima tražili povećanja koeficijenata za svoj sektor. Transparentima su poručili da Vlada nije donijela uredbu, nego uvredu zaposlenicima škola, da umjesto koeficijenta 2,01 za nastavnike, traže koeficijent 2,35, ali i da traže isto ono što je Vlada reformom obećala - istu plaću za isti rad.

Prosvjed je počeo šetnjom s Europskog trga do Trga bana Jelačića i nazad.

"Zaposleni u školama dobili mrvice"

Iako je Vlada već usvojila uredbu kojima se uređuju radna mjesta i koeficijenti u državnim i javnim službama, čelnik Preporoda poručio je da oni neće odustati od svojih zahtjeva. Kazao je da je Vlada utrošila milijarde eura u povećanje plaća u državnom i javnom sektoru, od kojeg su zaposleni u školama dobili manje od drugih.

Dobili su mrvice, rekao je i nabrojio koeficijente u školama, uspoređujući ih s onima u drugim službama.

Učitelj 2,01, a voditelj voznog parka u policiji 2,35. Spremačica u školi 1,06, a spremačica drugdje 1,15. Tajnik škole 2,01, a tajnik drugdje 2,35. Ali ima još, učitelj, 2,01, a čuvar prirode 2,10. I opet, učitelj 2.01, nastavnik u policijskoj školi - 2,30, nabrojio je Stipić, dok su prosvjednici držali transparentne na kojima su bili istaknute te razlike u koeficijentima. 

Poručio je da se nakon primjene uredbe, plaće u obrazovanju neće povećati za 30 posto, kako to tvrdi Vlada, već za jedva 15 posto. 

Prosvjed na Europskom trgu suorganizirali su sindikat Preporod i nastavničke grupe Nastavnici organizirano, Školska zbornica i 45 minuta, a Tamara Šoić se u njihovo obratila budućim ministrima ili ministricama u Vladi, istaknuvši da su ovi do sada iskoristili svoju priliku i da nema smisla da se njima obraća. 

Dragi budući ministri, tko god da ste, pogledajte ove ljude koji su se ispred vas i zapamtite ovu sliku i nemojte nas u budućem mandatu opet slati na ulicu. (...) Izloženi smo pritiscima agencija, inspekcija, ravnatelja, roditelja, javnost...Jednom želimo nekoga tko će biti na našoj strani. Želimo ministra koji zna kakvi nas problemi muče, istaknula je Šoić. 

"Vlada diskriminira sustav obrazovanja"

U dvosatnom prosvjedu, obratili su se i zaposleni u školama tvrdeći da je Vlada u reformi zakinula i diskriminira sustav obrazovanja. 

Zvonimir Fortuna, tajnik Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, upitao je zašto tajnici, voditelji računovodstva, čistačice i kuhari u školama vrijede manje nego drugdje, a Dajana Prekodravac iz Osnovne škole Šećerana pitala je moraju li radnici u školama svako malo izlaziti na ulice i trgove kako bi se izborili za poštenu plaću.

Prosvjed je došao podržati i glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin, koji je bio suorganizator prijašnjeg prosvjeda zajedno s Preporodom na Markovom trgu. 

U izjavi medijima poručio je da ovaj put od članova svojeg sindikata nisu imali podršku za organizaciju prosvjeda, ali da to ne znači da su i u tom sektoru zadovoljni Uredbom.

Predstavnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja izuzeli su se iz organizacije prosvjeda, no došli su pružiti potporu jer Vladinom uredbom i dalje nisu zadovoljni.

- Nismo imali adekvatan poticaj od strane naših članova, međutim to ne znači da smo zadovoljni uredbom. Nismo, jasno smo to komunicirali. Pripremamo neke druge aktivnosti. I kada budu isplate prvih plaća kroz nekoliko mjeseci, ne isključujemo mogućnost da i mi ponovno ovdje sa Sindikatom Preporod ili nekim drugim sindikatom izvedemo naše članove na ulicu, kazao je Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Na pitanje novinarke jesu li možda posvađani, Korflin je rekao da nisu.

- Ne, naravno da se nismo posvađali, ne bismo bili danas ovdje da smo se posvađali. Došli smo ovdje dati potporu našim kolegama iz prosvjete. Njihova pozicija je bitna za ovo društvo, bitna je za Hrvatsku i zato smo danas ovdje, dodao je.

U ponedjeljak ćemo najaviti aktivnosti koje ćemo provoditi da bismo pokušali utjecati na uredbu. Premijer je sam rekao da uredba nije uklesana u kamen, istaknuo je Kroflin.

Na kraju prosvjeda organizatori su posebno pozdravili ostale sindikate u obrazovanju koji se nisu bunili protiv ovakve Vladine uredbe.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/sindikat-preporod-organizira-prosvjed-mijenjajte-koeficijente--11392529

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.