Sabor odbio oporbeni prijedlog da se raspusti

SABOR

Hrvatski je sabor u srijedu većinom glasova odbio SDP-ov, odnosno oporbeni prijedlog da se raspusti i da se odmah raspišu izbori za novi 11. saborski saziv. Protiv raspuštanja bilo je 78 zastupnika, a za raspuštanje njih 59.

Protiv tog prijedloga, koji je u prosincu prošle godine nakon afere Mreža inicirao SDP, a naknadno mu se priključila i ostala oporba uz izuzetak DP-a, glasovalo je 78 zastupnika, dakle svi HDZ-ovi zastupnici i njegovi partneri, dok se za izjasnilo njih 59.

- Odluka o raspuštanju nije donesena, nije bilo dovoljno glasova, konstatirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, nakon čega su sabornicu napustili zastupnici Mosta i Hrvatskih suverenista.

- Na glasovanje nije došlo 15 oporbenih zastupnika, to je najvažnija današnja poruka, rekao je Josip Borić (HDZ).

O prijedlogu da se raspusti, Sabor je raspravljao prošli tjedan punih 14 sati i već je tada bilo jasno da prijedlog nema potporu HDZ-a. Zastupnici te stranke poručili su da će izbori biti u roku i sukladno demokratskim standardima - kada to odluči većina, a ne manjina.


Apostrofirajući brojne HDZ-ove afere, oporba je bila ustrajna da se Sabor treba raspustiti i te da se izađe na izbore na kojima će birači odlučiti o smjeru kojim država treba ići idućih godina.

Oporba je i u srijedu, prije samog glasovanja, ponovila svoje zahtjeve.

Grmoja: Hrvatsku ste doveli pred zid

- Hrvatsku ste doveli pred zid, obezvrijedili ste i obesmislili sve institucije, zato je svaki dan s ovom Vladom i Saborom ne samo izgubljen, nego izravna šteta za Hrvatsku, izjavio je Nikola Grmoja (Most). Vladajuće je prozvao rekavši da korupcija ubija najvrijednije - nadu, tjera naše mlade da bi uvozili stranu radnu snagu, a izvozili Hrvate.

- Dosta je ovog što radite, dosta nam je da ilegalni migranti probijaju granicu, ugrožavaju živote policajaca. Razmišljate da vojnike pošaljete na istočno bojište, a ne na hrvatsku granicu, rekao je zastupnik i izazvao reakcije vladajućih zastupnika.

- Nije lako biti Grmoja, buditi se s mišlju koju ćete laž prenijeti da bi privukli pozornost, rekla je Danica Baričević (HDZ), nazivajući Mostove zastupnike velikim manipulatorima i štetočinama te im prognozirajući da će nestati s političke scene.

Hrvoje Zekanović (HDS) Grmoju naziva saborskim Shakespeareom. On će napraviti dramu gdje je nema, rekao je i dodao da će se Mostovi glasači otrijezniti kad shvate da "Grmoje, Petrovi i Raspudići pokušavaju napraviti koaliciju sa SDP-om i Možemo".

- Most nikad neće doći u Vladu, no radi apsolutno sve da sa Benčič i Grbinom sutra preuzme Hrvatsku, ustvrdio je zastupnik HDS-a.

Marijan Pavliček (HS) kolegama iz HDZ-a poručuje da ih žali, da nisu slobodni ljudi u političkom smislu.

Pavliček: Koalirate i s onima koji tvrde da je Oluja bila etničko čišćenje

- Dobar dio vas se ne miri da ste u koaliciji sa liberalima, HNS-om, s manjincima od kojih neki govore da je Oluja bila etničko čišćenje. Hrvatska je definitivno u kolapsu, zarobljene su sve institucije, rekao je zastupnik.

Nikola Mažar (HDZ) mu uzvraća da se on druži s onima koji na prosvjednom skupu na Trgu svetog Marka dr. Franju Tuđmana nazivaju mafijaškim bosom, potpisuju deklaraciju za zajednički, jugoslavenski jezik, a hrvatski nazivaju kretenskim.

Nove izbore zaziva i Ružica Vukovac (PH) prozivajući vladajući HDZ i partnera SDSS-a da su, uz beskrajnu ljubav koji je narod osjećao prema svojoj domovini, taj isti narod doveli u more depresije i beznađa, potjerali tisuće mladih ljudi.

- Uspijevate muljati i s europskom lovom, po tome ste europska avangarda, poručio je HDZ-u Emil Daus (IDS).

 Damir Bajs (Fokus) ističe da je premijer stalno govorio da su HDZ i partneri spremni uvijek za izbore, a onda je slijedila nova izjava - bili bi ludi da se raspustimo prije nego nam zakon dozvoljava, dakle do sredine rujna. Što se to dogodilo? zapitao se.


- Čekamo da ojača Grbin i partneri jer na skupu u Virovitici došlo mu je deset ljudi, rekao je Josip Đakić (HDZ).

Polemika o raspuštanju Sabora nastavila se i nakon što je bilo jasno da se to neće dogoditi, uoči glasovanja o izmjenama Stečajnog zakona, a s vremenom je skliznula u lokalne teme, osobne prozivke i optužbe zbog kadroviranja na državnoj i razini Grada Zagreba.

- Kako bi se zaštitilo kriminalce u vlastitim redovima, ova Vlada spremna je Hrvatsku sukobiti s EU-om i odvesti u stečaj. Hrvatsku ste pretvorili u stečaj jedne države, izjavio je uz ostalo Peđa Grbin (SDP). Najavio je nastavak prosvjeda 23. ožujka, ne samo u Zagrebu nego i u cijeloj Hrvatskoj.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/sabor-odbio-oporbeni-prijedlog-da-se-raspusti-11387165

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.