Erlić: Bez Slavonije nema ujednačenog i kvalitetnog razvoja Hrvatske

Erlić: Bez Slavonije nema ujednačenog i kvalitetnog razvoja Hrvatske

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić kazao je kako bez razvoja Slavonije nije moguć ujednačen i kvalitetan razvoj Hrvatske, ustvrdivši da je u zadnjih 10 godina BDP per capita u Slavoniji porastao za 50 posto, a u regiji Panonska Hrvatska je iznad prosjeka EU.

Sudjelujući na znanstveno-stručnom skupu „Regionalni razvoj u Hrvatskoj - razvojna transformacija Slavonije",  Erlić je rekao kako su promjene već vidljive jer je od 2013. godine BDP per capita u Slavoniji porastao za 50 posto, a zadnje dvije godine u regiji Panonska Hrvatska rast BDP-a je iznad četiri posto, što je iznad prosjeka EU-a.

Podsjetio je na projekte koji su realizirani u posljednjih šest - sedam godina, kao što su gospodarski i regionalni distribucijski centri, prometnice ili prometni koridor 5C. To su investicije kojima za realizaciju treba nekoliko godina, ali promjene su na BDP-u, izvozu i povećanju ulaganja u dugotrajnu materijalnu imovinu, što je pokazatelj rasta investicija u Slavoniji.

U posljednjih 12 kvartala Hrvatska po BDP-u per capita raste iznad prosjeka

U posljednjih 12 kvartala Hrvatska po BDP-u per capita raste iznad prosjeka EU. Kad smo ušli u Uniju bili smo na 61 posto BDP-a EU, sada smo na 73 posto, a vjerujem da ćemo iduće godine biti na 75 posto, kaže Erlić.

Odradili smo tek prvu EU financijsku perspektivu, a do kraja desetljeća za ulaganja je predviđeno 25 milijardi eura, od kojih će preko 30 posto završiti u regijama koje se suočavaju s razvojnim izazovima, pa vjerujemo da ćemo preokrenuti negativne trendove, poručio je ministar.

U Osijeku u tijeku modernizacija tramvajske infrastrukture

Osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je kako je njegov grad 2022. povukao najviše sredstava iz EU fondova, tako da se u gradu trenutno realiziraju 84 projekta, vrijedna preko 350 milijuna eura, najvećim dijelom financiranih EU sredstvima.

U tijeku su modernizacija tramvajske infrastrukture, što je preduvjet za nabavu novih niskopodnih tramvaja, uskoro se očekuje puštanje u rad najsuvremenijeg pročistača otpadnih voda, a kroz ITU mehanizam Osijeku je za iduće programsko razdoblje dodijeljeno 55 milijuna eura.

IZVOR: Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.