Hrvatska do 2032. godine može postati energetski samodostatna

Hrvatska do 2032. godine može postati energetski samodostatna

Stranka Pravedna Hrvatska smatra da Hrvatska treba za 73 % povećati kapacitete za proizvodnju energije te da sva proizvedena energija treba stizati iz obnovljivih izvora. Za nuklearnu energiju kaže da treba biti stvar javne i stručne rasprave.

Stranka Pravedna Hrvatska smatra da bi Hrvatska do 2032. godine trebala postati energetski samodostatna, a nakon toga i izvoznica energije. Proces transformacije iz nedostatnosti u samodostatnost zahtijeva novi koncept i novi pristup koji će osigurati proporcionalnost i uravnoteženje. Iz stranke upozoravaju da država ne upravlja dobro svojim resursima i ne gradi infrastrukturu potrebnu za proizvodnju i međuskladištenje električne energije iz obnovljivih izvora. Domaća proizvodnja nafte i plina će se ugasiti, pa će Hrvatska još više postati ovisna o uvozu ovih energenata s nesigurnog svjetskog tržišta.

Mr. sc. Dalibor Mikulić, međunarodni stručnjak za energetiku i potpredsjednik Pravedne Hrvatske, ističe da sve to potkrepljuju podaci iz nedavno objavljene publikacije „Energija u Hrvatskoj 2022. – godišnji energetski pregled“ na kojoj je radio Energetski institut Hrvoje Požar, a čiji je izdavač Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

„Domaća primarna proizvodnja iznosi 155.025 TJ, a ukupna je potrošnja energije u Hrvatskoj 356.223 TJ, dakle gotovo 2,3 puta veća. Domaća proizvodnja sirove nafte i prirodnog plina u stalnom je padu i njezin se kraj očekuje za manje od deset godina. Na kraju 2022. godine ukupna raspoloživa snaga elektrana u Hrvatskoj iznosila je 4.947 MW. Od toga se 2.203 MW proizvelo u hidroelektranama, 1.535 MW u termoelektranama, 987 MW u vjetroelektranama, a 222 MW u sunčanim elektranama. Za potrebe elektroenergetskog sustava Hrvatska koristi i 348 MW iz Nuklearne elektrane Krško. Udio obnovljivih izvora energije u bruto potrošnji energije (RES) trenutačno se procjenjuje na 29,5 posto. To je premalo! Energiju proizvedenu iz termoelektrana žurno trebamo zamijeniti onom iz obnovljivih izvora. To je u interesu Hrvatske i njezinih građana“, istaknuo je Mikulić.

On smatra kako elektrane u Hrvatskoj do 2032. godine trebaju imati snagu od najmanje 8.560 MW pri čemu bi većina stizala iz obnovljivih izvora – onih koji koriste vodu, vjetar, sunce, biomasu te geotermalnu energiju. Najnovija tehnologija malih nuklearnih elektrana te blok II Nuklearne elektrane Krško trebali bi, po njemu, biti teme javne i stručne rasprave. Nuklearna energija, smatra potpredsjednik stranke Pravedna Hrvatska iza kojeg je tridesetogodišnja profesionalna karijera u energetskom sektoru, je tema o kojoj svoje mišljenje trebaju dati i građani.

„Pravedna Hrvatska je svjesna da su njezinim planovima razvoja uska grla postojeća mreža na koju se svi obnovljivi izvori moraju priključiti, prostorni planovi, administrativne zapreke i blokade te investicijska klima. Zbog toga je važno imati novu i jasnu energetsku viziju te u skladu s njom razvijati  energetsku mrežu, usklađivati prostorne planove, uklanjati administrativne zapreke i blokade te poboljšavati investicijsku klimu“, rekao je Mikulić.  

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.