Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa danas je u svog gradu ugostio veleposlanika Izraela Nj. E. Garyja Korena

Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa danas je u svog gradu ugostio veleposlanika Izraela Nj. E. Garyja Korena

Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa, nakon nedavnog posjeta Izraelu kada je s članovima saborske Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael s Katarinoma Nemet, Jurom Brkanom, i Androm Krstulovićem Oparom boravio u dvodnevnom radnom posjetu Izraelu, na poziv Američkog židovskog odbora (American Jewish Comittee) danas je u svom gradu ugostio veleposlanika Izraela Nj. E. Garyja Korena.

Sastanak s veleposlanikom održan je u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin”, a gradonačelnik Jenkač tim je povodom rekao medijima je da su teme o kojima se razgovaralo bile vezane uz gospodarsku suradnju i mogućnosti za povezivanje na mnogim područjima uključujući i kulturu i turizam.  

– Razgovarali smo o daljnjoj suradnji kulturnih ustanova, suradnji s našim školama, te mogućnostima da bolje promoviramo i spajamo hrvatsku i izraelsku kulturu. Na tome ćemo sigurno ustrajati i taj vid suradnje ćemo razvijati. Upoznali smo ambasadora s mogućnostima obostranih, zajedničkih investicija – rekao je Jenkač i dodao da je na sastanku bio i direktor tvrtke Knauf Insulation koja trenutno ima veliku investiciju na području Novog Marofa, drugu najveću u Hrvatskoj.

– Govorilo se također o mogućnostima izvoza nekih proizvoda u Izrael u budućnosti, kao i o gospodarskom povezivanju. Sastanku je nazočio i načelnik općine Ljubeščica u kojoj se priprema proizvodnja i radi na inovaciji proizvoda u obrambenoj industriji – kazao je Jenkač, a naglasio je i da je veleposlanik Koren prepoznao turističke potencijale Novog Marofa kao i manifestacija, poput Dana vrganja i crnog tartufa. – Veleposlanik je rekao da će doći posjetiti naše Dane vrganja te da vidi što mi nudimo u tim danima. Planinar je i sviđa mu se naše okruženje te bi volio planinariti marofskim bregima – zaključio je gradonačelnik.

Veleposlaniku Izraela Garyju Korenu bio je to prvi posjet Novom Marofu, ali, kako je rekao, definitivno ne i posljednji. Zahvalio je na dobroj suradnji s Hrvatskom na različitim poljima.

– Iako se najviše radi u glavnom gradu Zagrebu, čvrsto vjerujem u naš rad i izvan glavnih gradova. U Novi Marof ću se nastojati vratiti za festivale, želim upoznati krajolik. Volim istraživati, želio bih upoznati povijest, kušati lokalno vino, čuo sam da je jako dobro – kazao je izraelski gost i dodao da je važan i kontakt među ljudima. – Dat ćemo sve od sebe da ljudima iz Novog Marofa i regije bude dostupan Izrael te izraelska kultura i povijest – rekao je.

Može se učiniti više na ekonomskom planu, kazao je i dodao da će posjetiti nekoliko tvrtki koje bi mogle biti zanimljive, poput tvornice Knauf Insulation koja proizvodi kamenu mineralnu vunu i drugi izolacijski materijal o kojoj su već govorili, te postoji mogućnost i za dogovor nekih poslova.

Naglasio je i uspjeh hrvatskog sporta posebice nogometa, rekavši da i u tome Izrael može puno naučiti od Hrvatske, da bi se na kraju osvrnuo i na ratno stanje u svojoj zemlji.

– Naišli smo na veliko razumijevanje hrvatskog naroda, ne samo političara, posebice zbog povijesti i činjenice da ste vi mlada država i kada je Hrvatska nastajala kao država, morali ste se suočiti s ratom. Izrael je uspostavljen borbom za nezavisnost i vi ste se u ratu borili za nezavisnost te ljudi razumiju da svaki rat odnosi ljudske žrtve. Mi smo sada u središtu rata, nadamo se da će taoci biti pušteni što je prije moguće – rekao je veleposlanik i dodao da je u stalnom kontaktu s hrvatskom Vladom te joj zahvalio na potpori.

 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.