Premijer: Cilj reforme je povećanje plaća

Premijer: Cilj reforme je povećanje plaća

Premijer Andrej Plenković kazao je u petak u Rijeci da je, vodeći računa o važnosti i funkciji glavnog državnog odvjetnika, i prije tražio neformalno izvješće SOA-e o tome ima li bilo što što je vezano za Turudića, a što bi trebali znati. Dodao je da se predsjednik Milanović referira na neke tada tajne izvide iz 2015. te da tu nema ništa spektakularno. "Nema tu ništa posebno, nego očito iz nekih svojih razloga, političkih, da našteti Vladi i pokuša destabilizirati nekoga u parlamentarnoj većini, izlazi s podacima koji su krajnje neobični", rekao je, porušivši kako se Vladina pozicija o Turudiću ne mijenja. 

Nakon svečanosti otvaranja novoizgrađene zgrade Bolnice za ženu i dijete u Rijeci, predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije. Naglasio je još jednom da svi mogu biti ponosni na ovaj veliki projekt koji će pružati najbolju zdravstvenu skrb majkama i djeci, čestitavši od srca svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji.

Milanović komentira temu koja ga muči i žulja

Premijer je potom odgovarao na pitanja novinara. 

Upitan da komentira istup Predsjednika o Ivanu Turudiću, kazao je da je Milanović iskoristio poziv na svečanu sjednicu Gradskog vijeća u Dubrovniku da komentira temu koja ga očito muči i žulja. Dodao je da je po dolasku u Zagreb jutros bio u uredu te je dobio neke informacije od predsjednika Republike, što je, kako je rekao, poprilično neobično, a vezane su za saznanja Sigurnosno-obavještajne agencije o  Ivanu Turudiću.

Premijer je pojasnio da je, vodeći računa o važnosti i funkciji glavnog državnog odvjetnika, i prije tražio neformalno izvješće SOA-e o tome ima li bilo što što je vezano za Turudića, a što bi trebali znati.

Podsjetio je da riječ o sucu Visokog kaznenog suda koji je prolazio sigurnosne provjere po zakonu, i to 2009., 2014., 2019., kazavši da nova provjera slijedi sada.

"On se referira na neke tada tajne izvide iz 2015. godine, uvijek je to vezano za pitanje njegovog poznanstva sa Zdravkom Mamićem, nema tu ništa spektakularno, nikakvih posebnih novih saznanja. Turudić je i do sada javno govorio da su oni bili prijatelji te su imali kontakte", ustvrdio je Plenković.

Ne mijenja se pozicija Vlade o Turudiću

Dodao je da je pitao danas Turudića ima li tu bilo što, a što bi se moglo interpretirati kao da su njihovi kontakti utjecali ili pogodovali Mamiću u nekom od procesa, te da on tvrdi da nema.

"Nema tu ništa posebno, nego očito iz nekih svojih razloga, političkih, da našteti Vladi i pokuša destabilizirati nekoga u parlamentarnoj većini, izlazi s podacima koji su krajnje neobični", rekao je Plenković.

Podsjetio je da je Turudić imao dva saslušanja - pred Odborom za pravosuđe i Vladinim povjerenstvom.  "Što se nas tiče, ako je to na što je on danas mislio, ovo što je meni dostavljeno danas, tu se pozicija Vlade i parlamentarne većine ne mijenja", poručio je premijer.

Na komentar predsjednika da on sigurno nakon izbora ide u Bruxelles, Plenković je kazao kako je on siguran da je Milanović kandidat Rusije za glavnog tajnika NATO-a.

"To je otprilike u toj varijanti. On i hrpa ovih dosadnih iz oporbe već osam godina govore da ja samo što nisam odletio u Bruxelles, a gle čuda, ja sam osam godina predsjednik Vlade i to još najdugovječniji s dosta postignuća iza sebe", naglasio je.

Izbori će biti u zakonskim okvirima

Upitan o datumu parlamentarnih izbora, premijer je kazao da smo u izbornoj godini, podsjetivši da su zadnji izbori bili 5. srpnja.

"Hoće oni biti koji dan, prije, poslije, tjedan, prije, poslije, to je sasvim svejedno. Rekao sam oporbi u Saboru da ako toliko žele preuzeti odgovornost, oni moraju biti rođeni spremni za bilo koji dan", naglasio je.

Rekao je kako Vlada ima još dosta posla za realizirati, niz zakonskih akata za usvojiti i projekata za dovršiti, porušivši da će izbori biti u zakonskim okvirima.

Vlada radi veliku reformu plaća

Upitan o štrajku profesora, premijer je kazao da ga najavljuju neki od sindikata koji se bave obrazovanjem i visokim obrazovanjem.

Podsjetio je da Vlada radi veliku reformu plaća u javnoj i državnoj službi s ciljem povećanja plaća, rekavši da su otpočetka svjesni koliko je to osjetljiv i delikatan zadatak. Naglasio je da je cilj reforme urediti sustav plaća i učiniti ga pravičnijim kako bi ljudi od svojeg rada mogli pristojno živjeti.

Naglasio je da je Vlada u ovih osam godina jako puno investirala u dijalog sa svojim socijalnim partnerima i dodao da nije realno za očekivati da su baš svi zadovoljni s predloženim nacrtom.

"Zato smo uzeli otprilike dva tjedna da u demokratskoj proceduri konzultacija i uvažavanja mišljenja, osluhnemo što to još može biti bolje, što se može korigirati, da li ima nekakva nelogičnost. Ne garantiram da je sve što je napisano u draftu, odnosno nacrtu tih uredbi najbolje na svijetu, međutim namjera je dobra", kazao je Plenković.  

Pozdravljam odluku Udruge hrvatskih sudaca o prekidu bijelog štrajka

Premijer je pozdravio odluku Udruge hrvatskih sudaca o prekidu "bijelog štrajka".

Smatra da je Vlada i 2019. i 2023. godine pokazala poštovanje prema sucima. "Htjeli smo im u prvoj fazi 2019. povećati plaće pa smo im povećali plaće promjenama 2023., a sada vodimo dijalog o tome kako da učinimo novi iskorak", ustvrdio je Plenković.

Dodao je da je indeksacija plaća nešto o čemu će se razgovarati nakon izbora. "Indeksacija je mehanizam za dugoročno rješavanje pitanja povećanja plaće u odnosu na troškove života. Trenutno takav mehanizam nemamo nigdje. On bi bio iznimka od ovog koncepta kakvog imamo sada", rekao je.

Predložio je sucima da idući tjedan nastave razgovor o tome što je realno napraviti do kraja mandata ove Vlade, bez štrajkova i iritacija jer je, kako je naglasio, politička volja Vlade pozitivna prema svim sektorima.

Premijer je novinarima kazao kako smatra da nema vala nezadovoljstva jer da ga ima ne bismo prošli kroz 2022. praktički bez ijednog prosvjeda. Podsjetio je da je za vrijeme Covid krize Vlada stala iza radnika, ne samo u državnom i javnom sektoru nego i privatnom.

"Val nezadovoljstva može biti samo fabriciran", poručio je.

Orbanovo ponašanje dio njegove kampanje

Predsjednik Vlade se osvrnuo i na izvanredni summit u Bruxellesu i na premijera Viktora Orbana.

Smatra lošom praksu koju je mađarski premijer uveo u zadnje vrijeme u smislu da svi jako puno trude hoće li on na nešto pristati ili ne, dodavši da je to dio njegove kampanje.

"Što on više pruža otpora prema tim nekim imaginarnim europskim institucijama i političarima, to je on veći heroj doma i onda dobije više glasova", pojasnio je, dodavši da je to model koji mađarski premijer primjenjuje već godinama. "Ako to ne razumijemo, ne možemo shvatiti zašto ovo radi", rekao je.

Premijer je kazao da je u zraku ostala odluka o reviziji sedmogodišnjeg proračuna te da se ona donosi jednoglasno. "Mi smo imali dva scenarija, prvi je bio da se njega privoli da da svoju suglasnost, što je on i učinio", dodao je Plenković, pojasnivši da su najveću ulogu pritom imale zemlje koje najviše uplaćuju u europski proračun, Njemačka, Francuska i Italija.

"Izgubili smo šest tjedana, ali nismo izgubili ništa u smislu dinamike potpore Ukrajini i to je dobro. U tome što je on procijenio da isto ono što nije prihvatio u prosincu sad prihvati s jednom polurečenicom, da pričamo svake godine o tome kako trošimo novac koji dajemo Ukrajini, ne vidim neku epohalnu pobjedu", zaključio je Plenković.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.