Potpisivanjem Ugovora o nabavi 21 linearnog akceleratora Vlada ostvaruje povijesnu nabavu opreme za zdravstveni sustav

Potpisivanjem Ugovora o nabavi 21 linearnog akceleratora Vlada ostvaruje povijesnu nabavu opreme za zdravstveni sustav

Zahvaljujući ulaganju od 55,4 milijuna eura osiguranih iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost za nabavku 21 linearnog akceleratora, Vlada ostvaruje povijesnu nabavu opreme za javni zdravstveni sustav kojom pokazuje da ne ostajemo samo na riječima već ostvarujemo visoko postavljene ciljeve na dobrobit naših pacijenata i građana, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš prilikom svečanog potpisivanja i uručivanja Ugovora o javnoj nabavi linearnih akceleratora.

Dodao je da se radi o reformskoj prekretnici u osnaživanju javnog zdravstvenog sustava te da se jasnom vizijom Vlade ostvaruju povijesni uspjesi u funkcioniranju javnog zdravstvenog sustava.

KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice dobivaju po 5 linearnih akceleratora, KBC Split 4 linearna akceleratora, KBC Rijeka i KBC Osijek po 3 linearna akceleratora i OB Zadar 1 linearni akcelerator. Uz postojećih 15 linearnih akceleratora u javnom zdravstvenom sustavu, dodatnim 'pojačanjem' Hrvatska je sve bliža europskom prosjeku glede broja linearnih akceleratora u odnosu na broj stanovnika.

Ulaganje vrijedno 85 milijuna eura

Cjelokupno ulaganje u nabavu linearnih akceleratora i pripadajuće opreme iznosi čak 85 milijuna eura pri čemu se osigurava optimalna terapija svim onkološkim pacijentima u Hrvatskoj bez čekanja na liječenje primjenom modernih radioterapijskih tehnika kojima se poboljšava kvaliteta usluga i zdravstveni ishodi liječenja uz optimalnu iskorištenosti opreme i kontrolu kvalitete radioterapijskog procesa.

Projekt putem kojeg se nabavlja oprema za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka, a koji se provodi u sklopu NPOO-a, obuhvaća nabavu nove opreme i zanavljanje stare opreme za 6 bolnica do kraja 2025. godine, a predviđeno je i donošenje Nacionalne onkološke mreže i Nacionalne baze onkoloških podataka za povezivanje, praćenje i optimalno liječenje onkoloških pacijenata, pojasnio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.

Posljednjih godina bilježi se rast uspješnih izlječenja

Ravnatelji KBC-a Zagreb, KBC-a Osijek, KBC-a Rijeka, KBC-a Split, KBC-a Sestre milosrdnice i OB Zadar istaknuli su spomenutu nabavu linearnih akceleratora kao ključan iskorak u osiguravanju veće učinkovitosti i kvalitete liječenja malignih oboljenja, bolje dostupnosti te kraće vrijeme čekanja na preglede i zahvate.
Iznijeli su i podatak da se zadnjih godina bilježi rast uspješnih izlječenja, na što osim samog liječenja, utječe i rano otkrivanje malignih oboljenja i pravodoban početak liječenja u čemu najveću 'ulogu igra' preventiva te je to jedan od razloga njihove podrške pokrenutoj reformi zdravstva koja stavlja upravo naglasak na preventivne aktivnosti.

Kada podvučemo crtu i 'položimo' račune našim pacijentima i građanima, istaknuo je Beroš, pomiču se granice koje su više desetljeća sprečavale ispunjavanje punog potencijala hrvatskog javnog zdravstvenog sustava.

U području onkološke skrbi, tu je i novi PET/CT i nadogradnja postojećeg linearnog akceleratora u Klinici za tumore, novi PET/CT u KBC Osijek, skorašnje donošenje Nacionalne onkološke mreže i Nacionalne baze onkoloških podataka, Nacionalni strateški okvir borbe protiv raka, onkološke uputnice, kao i preventivni zdravstveni pregledi koji se pokreću na nacionalnoj razini s ciljem unaprjeđivanja zdravstvene slike nacije.

''Pokrenuli smo nezaustavljivu lavinu reformskih kretanja u zdravstvu. Naš popis trenutnih postignuća je velik i vidljiv svim dionicima zdravstvenog sustava. Ovi povijesni iskoraci su rezultat našeg zajedništva iz kojeg crpimo snagu za daljnju borbu za bolji, zdraviji i kvalitetniji život naših pacijenata i građana. Zdravlje je prvo i naša nit vodilja, u tome nas ništa neće poljuljati“, poručio je ministar zdravstva.   

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.