Premijer o projektu podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju kojim će se postići veća energetska stabilnost u Hrvatskoj

Premijer o projektu podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju kojim će se postići veća energetska stabilnost u Hrvatskoj

Premijer Andrej Plenković danas  je u Grubišnom polju govoreći o projektu podzemnog skladišta plina istaknuo da je to strateška investicija i važan energetski infrastrukturni zahvat. Taj projekt pridonosi energetskoj stabilnosti u Hrvatskoj, sigurnoj opskrbi prirodnim plinom gospodarstva i građana po priuštivim cijenama, rekao je. Premijer je obišao i Regionalni centar kompetentnosti u Bjelovaru te čestitao i zahvalio svima koji su pridonijeli tom projektu vrijednom 4,4 milijuna eura. Dograđeno i opremljeno u tom je centru gotovo dvije tisuće četvornih metara.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pustio je u rad plinsku stanicu podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, označivši tako završetak prve faze izgradnje tog skladišta vrijednog oko 33 milijuna eura. Tako su stvoreni uvjeti za dovršetak izgradnje podzemnog skladišta čija je ukupna investicijska vrijednost procijenjena na oko 70 milijuna eura. Uz plinsku stanicu za pripremu pridobivenog plina za transport, izgrađeni su priključni plinovodi do plinskoga transportnog sustava odnosno Plinacroova magistralnog plinovoda Virovitica - Kutina, kao i priključni čvor na tom plinovodu. 

Projekt izgradnje drugog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju uvršten na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske

Projekt izgradnje drugog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, drugog u Hrvatskoj pored onoga u Okolima, odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske, i to kao energetski objekt iznimne važnosti za sigurnost opskrbe prirodnim plinom potrošača cijele Republike Hrvatske. 
Podsjetio je na to ministar Damir Habijan te je dodao kako je projekt u Grubišnom polju važan i za otvaranje tržišne utakmice pa je najavio i planove za otvaranje plinske burze.
Premijer Plenković naglasio je kako je projekt PSP Grubišno Polje važan energetski infrastrukturni zahvat. Taj projekt doprinijet će energetskoj stabilnosti u Hrvatskoj, sigurnoj opskrbi prirodnim plinom gospodarstva i građana po priuštivim cijenama, rekao je.

Hrvatska osigurala 556 milijuna eura u programu RE-power za energetske projekte

Dodao je kako će PSP Grubišno Polje biti važno i u planovima povećanja kapaciteta LNG terminala s 2,9 na 6,1 milijardu prostornih metara plina na godinu. Istaknuo je kako je Hrvatska osigurala 556 milijuna eura u programu RE-power za energetske projekte, a među njima planirana je i gradnja novih plinovoda. 
"Uz prirodni plin tim će novim transportnim sustavom biti moguća i distribucija vodika čime se Hrvatska prilagođava skoroj budućnosti u kojoj će biti napuštena fosilna goriva. Tako ćemo osigurati energetsku neovisnost Hrvatske i zadržati ulogu važnog energetskog čvorišta", rekao je premijer.
Otvaranje plinske stanice i budućeg podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju važno je i za županiju i Grad Grubišno Polje. Gradonačelnik Grubišnog polja Zlatko Mađeruh to je ilustrirao podatkom kako je prošle godine Grubišno Polje od rudne rente uprihodovalo 500 tisuća eura, a ove godine u gradskom proračunu taj je prihod planiran na razini 1,2 milijuna eura. 
PSP na jesen počinje s prvim aktivnostima u drugoj fazi projekta izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, koji će povećati skladišne kapacitete i bitno pridonijeti fleksibilnosti cijeloga hrvatskog plinskog sustava.

Premijer obišao Regionalni centar kompetentnosti vrijedan 4,4 milijuna eura

Premijer Plenković obišao je i Regionalni centar kompetentnosti u Bjelovaru te čestitao i zahvalio svima koji su pridonijeli tom projektu vrijednom 4,4 milijuna eura putem kojeg je dograđeno i opremljeno gotovo dvije tisuće četvornih metara te obrazovne ustanove.
„Drago mi je što sam u jednom od četiri centra kompetentnosti za medicinske škole u Hrvatskoj. Čestitam svima koji su pridonijeli ovom uspješnom projektu, kao i svih 405 učenica i učenika ne samo iz Bjelovarsko-bilogorske županije nego i iz drugih krajeva Hrvatske koji su pokazali interes za struku. Siguran sam da će svi oni, s ovako kvalitetno opremljenim kabinetima koji imaju mogućnost simulacije kao da su već u ustanovama, biti vrlo uspješni”, istaknuo je premijer Plenković.

Projekt je započeo u veljači 2019. godine, a većinski je financiran putem bespovratnih sredstva iz EU fondova u iznosu od gotovo četiri milijuna eura.

Izvor: Hina/Vlada

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.