Hrvatska i Albanija tradicionalno prijateljske i savezničke zemlje

Hrvatska i Albanija tradicionalno prijateljske i savezničke zemlje

„Sigurnosna situacija na jugoistoku Europe nije zadovoljavajuća“, kazao je ministar Anušić i naglasio da su Hrvatska i Albanija tradicionalno prijateljske i savezničke zemlje koje imaju usuglašene stavove o vanjskopolitičkim pitanjima od Ukrajine do jugoistoka Europe. "Usuglasili smo se o budućoj suradnji koja će se bazirati na jačoj i konkretnijoj suradnji između ministarstava obrane", rekao je i dodao da su potpisali Memorandum o suglasnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić danas se sastao s albanskim ministrom obrane Nikom Peleshijem u Zagrebu.
 
Kazao je kako su razgovarali o svim problemima i situacijama koje su u ovom trenutku aktualne, a to je svakako sigurnosna situacija na jugoistoku Europe.
 
„Situacija koja nije nimalo zadovoljavajuća kada govorimo u sigurnosnom smislu i koja zahtjeva određene aktivnosti, pa smo tako potpisali danas Memorandum o suglasnosti“, kazao je Anušić.
 
Naglasio je kako su Hrvatska i Albanija tradicionalno prijateljske i savezničke zemlje koje imaju usuglašene stavove o vanjskopolitičkim pitanjima od Ukrajine do jugoistoka Europe.
 
Te dvije zemlje iste su godine, 2009., postale članicama NATO-a.
 
"Usuglasili smo se o budućoj suradnji koja će se bazirati na jačoj i konkretnijoj suradnji između ministarstava obrane", kazao je Anušić.
 
Niko Peleshi je naglasio kako je Hrvatska uvijek podupirala Albaniju te da dvije zemlje imaju zajedničke ciljeve i interese, a to je i da prostor dviju zemalja bude siguran prostor i zato podržavaju jedna drugu.
 
Peleshi je kazao i da se danas obje zemlje suočavaju s geopolitičkim izazovima zbog čega je važno članstvo u NATO-u te suradnja Zagreba i Tirane u području obrane.
 
"Mi moramo biti spremni  osigurati mir i sigurnost na ovom području. Zato naglašavamo daljnju bilateralnu obrambenu suradnju i to mislim da ćemo razviti u raznim točkama poput zajedničkih vježbi, obuka i razmjene", kazao je Peleshi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.