Kronologija najnovije prepirke gradonačelnika Bosilja i župana Stričaka

Kronologija najnovije prepirke gradonačelnika Bosilja i župana Stričaka
Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj je u četvrtak sa zamjenikom Miroslavom Markovićem, zastupnicom u Hrvatskom Saboru Barbarom Antolić Vupora i predsjednikom Gradskog vijeća Lovrom Lukavečki priredio tradicionalni prijem za predstavnike sredstava javnog priopćavanja. Na Trgu Miljenka Stančića uputili su novogodišnju čestitku i poruku novinarima, fotoreporterima, snimateljima, urednicima i vlasnicima medija, a gradonačelnik je u osvrtu na aktualnu političku situaciju komentirao izmjene stopa poreza na dohodak koji počinju važiti na početku „super izborne godine“ kazavši da  ukidanjem prireza "HDZ-ova Vlada krade novac iz blagajna općina i gradova i da je to najnormalnije za HDZ".
–  Vidim da su nacionalni mediji preuzeli jedan narativ kojega gura Vlada kojim se optužuju gradonačelnici da su povećali poreze. Istina u cijeloj priči je ta da se radi o jednom bezočnom pokušaju krađe novaca iz blagajne gradova. Kad smo ih ulovili s rukama u našem džepu, što je najnormalnije za HDZ, onda su rekli da gradonačelnici ne daju povećanje plaća. Narativ koji znamo još od primjera  kako HDZ surađuje s medijima u aferi s FIMI medijom i Sanaderom te ovih zadnjih mreža s Lovrinčevićem, je „modus operandi“ kojim se pokušava okrenuti stvarnost na sasvim drugačiji način. Svima je jasno da u ovoj državi imamo pedesetak raznih vrsta poreza, trošarina i parafiskalnih nameta.  Vlada se nije odrekla ni jednog poreza nego je išla uzeti u blagajne gradova.
Prirez je bio jedini čisti gradski porez, a porez na dohodak je većinom prihod grada. Vlada se igrala jedino sa ta dva poreza, jedino su ukinuli prirez  i nisu dali ni cent iz državne blagajne – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj i dodao da je Vlada nove porezne zakone donijela u listopadu kada se već formiraju gradski proračuni i raspodjeljuju prihodi. Upozorio je da su neki gradovi i općine koje vode HDZ-ovci smanjivali poreze na dohodak u zadnji tren, a da su  proračunske prihode ostavili na istom nivou. - To su lažirani proračuni jer nisu rezani troškovi. To su napravili samo zato da bi HDZ u izbornoj godini mogao reći da su nešto napravili i omogućili, a zapravo se radi o jednoj bezočnoj podvali, napadu na fiskalnu slobodu i integritet u kojoj su gurnuli ruku u džepove grada bez da su se odrekli i jednog centa iz državne blagajne. U Varaždinu po poreznim stopama kakve imamo svima će rasti plaća osim samcima  s primanjima većim od 2500 eura  – izjavio je na novogodišnjem prijemu gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

Na to je iz Ureda župana Stričaka stiglo priopćenje koje prenosimo u cijelosti: 

Stričak: Plaćaju li Varaždinke i Varaždinci veći porez da bi gradski dužnosnici mogli putovati od Irske do Kine? 

U svega dvije i pol godine, aktualni gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj uspio je demantirati građanina Nevena Bosilja. Naime, 2021. godine odlučno je najavljivao da će Varaždinke i Varaždinci „osjetiti smanjenje prireza“ te da će prirez „smanjivati sljedeće tri godine da dođemo do nule“. Umjesto da iskoristi donesene mjere Vlade Republike Hrvatske i omogući svojim sugrađanima veće plaće te samim time svoje bombastične najave iz 2021. provede u djelo, gospodin Bosilj radi sve suprotno.

Osim što je omogućio svim Varaždinkama i Varaždincima da plaćaju jedan od najvećih poreza u državi, u proteklih nekoliko mjeseci svjedočimo poskupljenjima svega o čemu odlučuje Grad Varaždin. Roditeljima je podigao cijenu smještaja djece u vrtiću, digao je cijenu komunalne naknade i komunalnog doprinosa, a isto tako odvoza komunalnog otpada. Podsjećam da je taj isti gospodin Bosilj, kao oporbeni vijećnik, danima prosvjedovao upravo zbog tih cijena koje su tada bile i dvostruko niže. Međutim, ako uzmemo u obzir sva silna putovanja gospodina Bosilja i gospodina Markovića od Irske preko Maroka, Švicarske, Švedske, Norveške, Malte, Slovenije, BiH, Austrije, Sjeverne Makedonije pa do Kine, svima je jasnije zbog čega Varaždinke i Varaždinci plaćaju najveće poreze u državi.

Gradonačelnik Bosilj poručio županu Stričaku: “Na primitivne napade ne odgovaram, želim raspravu o decentralizaciji poreznih prihoda“

Gradski dužnosnici i službenici ne putuju kako Stričak imputira za novce poreznih obveznika. Nabrajana službena putovanja su plaćena ili: Europskim novcem (npr. zamjenik u Bruxeless na dodjelu 5 milijuna EUR-a vrijednog projekta), ili sredstvima države pozivateljice (zamjenik, Kina kao država domaćin predstavnicima većeg broja hrvatskih gradova je snosila sve troškove puta i boravka), Norveška (gradonačelnik, u sklopu EU projekta ugradnje solara u Varaždinu na trošak partnera iz Norveške) ili UNDP (gradonačelnik, predstavljanje primjera dobre prakse apliciranja EU projekata na UNDP konferenciji u Sarajevu)…

Spominjanje destinacija privatnih putovanja s obitelji koje plaćamo zamjenik ili ja iz vlastitih džepova razina je koju ni od Stričaka nisam očekivao.

A kad se već otvorila tema o tzv. poreznoj reformi, odnosno ovome što HDZ i Stričak zovu reformom, te kozmetičke izmjene nemaju veze s istinskom i korjenitom promjenom kakva bi trebala ovoj zemlji. Pa evo nekoliko dodatnih priloga raspravi o temu „reforme po HDZ-u“. Od 50-ak poreza, trošarina i parafiskalnih nameta država se nije odrekla niti jednog jedinog već je u najboljoj maniri ove stranke zavukla duboko ruku u tuđi džep, u blagajnu gradova (samo gradu Varaždinu su uzeli 4 milijuna EUR-a). I kad uloviš lopova u nepodopštini s rukama u tuđim džepovima, on počne vikati: ja sam to htio dati drugima! Kad su tako spremni da dijele drugima, dajte onda iz središnje državne blagajne jer ste u inflatornom vremenu i ovako visokim PDV-om napunili središnju državnu blagajnu i sada okolo kupujete biračku naklonost u superizbornoj godini. Pa koliko košta da košta.

Grad Varaždin ima preuzete obveze i ogromne nadstandarde (besplatni produženi boravak za osnovnoškolce, Healty meal standard u vrtićima, sve učiteljice u produženom boravku su stalno zaposlene, božićnice i uskrsnice za umirovljenike od ukupno 100 eura, stipendije za studente od 100 Eura, nagradu za novorođene od 1000 Eura, psihologe u svim školama, najveći broj pomoćnika u vrtićima i osnovnim školama …), jedan je od pet gradova u RH koji ima HNK koji košta Grad  gotovo isto koliko se prikupilo prireza…

Na kraju pozivam župana Stričaka da javno objavi kako će utrošiti 10 milijuna Eura koje će ove godine dobiti od građana Varaždina kroz porez na dohodak, jer su ovim kozmetičkim poreznim izmjenama županije na velikom dobitku (nažalost 20% poreza na dohodak ide nepotrebnoj instituciji – županiji, koja od ove godine više nema ni ingerencije za bolnice jer im ih je preuzela država). Da se novac iz poreza na dohodak ovom za župana fantastičnom poreznom izmjenom i novom raspodjelom ne pumpaju sredstva u županije, Varaždinci ne bi imali poreznu stopu 22%, niti bi ju se smanjilo samo na 20 % već bi odmah mogla biti 18 %.

A prava pitanja treba tek otvoriti: istinska fiskalna decentralizacija, u kojoj bi se 80% sredstava prikupljenih od poreza koristilo za financiranje obrazovanja, znanosti, infrastrukture, zdravstva, socijalne skrbi… i to u sredini u kojoj su ti porezni prihodi i nastali, a 20% bi odlazilo u središnju državnu blagajnu za financiranje zajedničkih potreba (obrana, vanjski poslovi, financiranje velikih infrastrukturnih projekata). E to je prava reforma, a ona se nikad neće dogoditi dok je HDZ na državnoj vlasti. stojim um priopćenju  s potpisom: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.