Piletić pozvao sindikate na sastanak 11. siječnja

Piletić pozvao sindikate na sastanak 11. siječnja

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić danas je najavio inicijalni sastanak sa sindikatima javnih i državnih službi za 11. siječnja, izrazivši uvjerenost oko postizanja konsenzusa o novim koeficijentima po kojima bi od travnja trebale biti isplaćivane plaće u javnim i državnim službama. U izjavi nakon današnje sjednice Vlade, na kojoj je donesena odluka o početku pregovora o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru s reprezentativnim sindikatima javnih službi i Kolektivnom ugovoru s reprezentativnim sindikatima državne službe, ministar Piletić pozvao je sindikate javnih i državnih službi na inicijalni sastanak 11. siječnja.  
Nakon što je Zakon o plaćama stupio na snagu s početkom ove godine, slijedi izrada i usvajanje dviju uredbi, jedne za javne službe, druge za državne, koje trebaju stupiti na snagu do kraja veljače. Novi pregovori sa sindikatima otvaraju se zbog reguliranja pojma i definicije plaće, ali i dodataka na plaću. "Uredbe će biti donesene do kraja veljače, bit će u primjeni za obračun plaća za ožujak s isplatom u travnju. Cilj je jednaka plaća za jednak posao, neovisno o tome radi li se o državnoj ili javnoj službi", istaknuo je Piletić. 
U pregovorima sa sindikatima trebalo bi uskladiti odrednice kolektivnih ugovora s novim zakonom.
 
Standardizirane plaće za određeno radno mjesto
 
Na uredbe i novi popis koeficijenata Vlada se obvezala Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, pojasnio je Piletić, te će sada biti standardizirana plaća za određeno radno mjesto, jer su u javnim službama do sada brojni dodaci donosili veću plaću nego u državnoj službi. Komentirajući nezadovoljstvo pojedinih sindikata s prvim nacrtom predloženih koeficijenata, ministar je izrazio uvjerenje  da će najveći dio sindikata biti načelno suglasan, a bit će dovoljno vremena za donošenje uredbi u konsenzusu sa socijalnim partnerima. 
Kazao je kako su sindikati upoznati s vrednovanjem radnih mjesta i konsolidiranim koeficijentima u koje su uračunati svi dodaci, kao i s nacrtima budućih prijedloga koeficijenta. 
Vlada je, istaknuo je, odlučila sindikate uključiti u izradu nacrta uredbi, kako se ne bi otvarao prostor za nezadovoljstvo. 
Upitan za pritužbu Udruge hrvatskih sudaca Europskoj komisiji zbog visine sudačkih plaća, Piletić je pojasnio da su od prosinca 2019. do rujna 2023. plaće sucima rasle od 19 do 35 posto.  
"Sasvim sigurno će tu politiku Vlada nastaviti. S novim koeficijentima i učincima porezne reforme Vlada neće stati, nego će kroz socijalni dijalog i pregovore za povećanje osnovice inzistirati da se nastavi kontinuitet povećanja svih plaća, pa tako i sudačkih", poručio je ministar Piletić.
 
Izvor: HINA/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.