Predsjednik Milanović: Hrvatsko vojno učilište uvijek mora biti prestižno i elitno

Predsjednik Milanović: Hrvatsko vojno učilište uvijek mora biti prestižno i elitno

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom obilježavanju 32. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“. U svom je govoru posebno istaknuo važnost obrazovanja i znanja u vojsci. „Dobro je da smo od potrebe obrazovanja - koje smo obuhvatili pojmom učilišta - došli do toga da razmišljamo i radimo na osnivanju Sveučilišta i Vojne akademije koja neće biti akademska sastavnica, nego dio sustava vojke. Vi ste vojska, a vojska je stroga hijerarhija u kojoj vrijede stroga pravila komuniciranja, zapovijedanja i poslušnosti te onaj tko nije spreman suspregnuti svoj ego i svoju osobnost taj vjerojatno nije odabrao pravu profesiju. Ovo uvijek mora biti prestižno i elitno mjesto, čak i više nego što je bilo do sada“, poručio je Predsjednik Republike govoreći o HVU-u.  „Vi ste učilište iz razloga koji su reduktivne prirode s obzirom da osnivači nisu bili megalomani jer su shvatili da se mora krenuti od učilišta i da se to tako treba zvati, te su se s respektom i poniznošću odnosili prema veličini izazova vojnog obrazovanja. Ali, vaš put je svakako da postanete akademija, da se tako zovete“, dodao je predsjednik Milanović i svima na HVU-u zaželio sretan Božić, kao i sretnu i uspješnu novu godinu.  

Na svečanosti je govorio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić koji je kazao kako u vrijeme značajno promijenjenih sigurnosnih paradigmi više nego ikad moramo biti svjesni koliko je vojno obrazovanje bitno, ali i zahtjevno i specifično. „Od pripadnika Oružanih snaga očekuje se širok spektar znanja, vještina i sposobnosti. Siguran sam kako ćemo svi zajedno, timskim radom, stvoriti moderne i snažne lidere za našu Hrvatsku vojsku“ kazao je.  

„Povećanje Plana MORH-a za 2024. godinu u odnosu na 2016. godinu iznosi 644 milijunana eura odnosno 122 posto. Pokrenuli smo proces rješavanja obalnih ophodnih brodova. I ovaj Kongresni centar u kojem se nalazimo i obnovljenje i izrađene zgrade u krugu Hrvatskog vojnog učilišta dio su velikog zamaha u stvaranju kvalitetnih uvjeta života i rada pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske. Od prvog dana na ovoj dužnosti govorim: infrastruktura, oprema i naoružanje – apsolutno da, ali oni imaju svoju svrhu samo uz motivirane pripadnice i pripadnike OSRH“, poručio je ministar Anušić. 

Osim Predsjednika Republike i ministra obrane, na svečanosti su govorili zapovjednik HVU-a general-bojnik Slaven Zdilar i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj. 

Povodom obilježavanja Dana Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti Odluke o odlikovanju, promicanjima i pohvalama. Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju i razvitku, odlikovan je brigadir Marijan Kretić, dok je brigadir Ivica Pejaković odlikovan Redom bana Jelačića za osobite vojne zasluge u ustroju i razvitku Oružanih snaga Republike Hrvatske. 

Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru, odlikovani su pukovnik Dragan Barić i časnički namjesnik Zlatko Vitić. 

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su brigadir Darko Marković, kapetan fregate Tino Sumić, pukovnik Željko Đurković, časnički namjesnik Siniša Šurmin, stožerni narednik Robert Čanić, stožerni narednik Jozo Milardović i stožerni narednik vojni specijalist Ivan Triplat.  

Spomenicom domovinske zahvalnosti, za časnu i uzornu službu, odlikovani su brigadir Mate Radoš, brigadir Ante Samardžić, brigadir Božo Vukasović, pukovnik Dragan Barić, bojnik Drago Mitrović, bojnik Siniša Pavličić, bojnik Damir Petrović, stožerni narednik Goran Horvat, stožerni narednik Željko Kuzmanović i namještenik Erol Bošnjak.  

U čin bojnika promaknuti su satnici Hrvoje Heštera i Leopold Gelemanović. Prvi časnički čin poručnice/poručnika dodijeljen je za četiri kadetkinje i kadeta (jedna kadetkinja i tri kadeta) diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa 16. i 17. naraštaja Vojnog pomorstva, Vojnog inženjerstva te Vojnog vođenja i upravljanja i to Mateji Bjelobrk, Marku Katiću, Dominiku Kuniću i Mariju Pasleru.Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovnog zapovjednika pohvaljen je satnik vojni specijalist Zdravko Šoltić. 

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika Ivica Kranjčević i pobočnik Predsjednika Vlado Čulina.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.