Predsjednik Milanović sa sudionicima konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrnu“ koji je spasio Hrvate Lašvanske doline

Predsjednik Milanović sa sudionicima konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrnu“ koji je spasio Hrvate Lašvanske doline

Predsjednik Republike Zoran Milanović susreo se s organizatorima i sudionicima humanitarnog konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrnu“ u povodu obilježavanja 30. godišnjice te važne humanitarne akcije.

 „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ bio je humanitarni konvoj koji je u prosincu 1993. godine donio spas za oko 70 tisuća Hrvata Lašvanske doline u Bosni i Hercegovini, a koji su tada živjeli u potpunom okruženju i blokadi. Stanovništvu Lašvanske doline prijetila je glad, a najveći problem bio je nedostatak lijekova, opreme i medicinskog osoblja u bolnici u Novoj Biloj koja je ostala kao jedina bolnica za Hrvate na području općina Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača. 

Konvojem koji je krenuo 10. prosinca iz Zagreba i u kojemu je bilo 99 šlepera, u bolnicu u Novoj Biloj dopremljeni su lijekovi, medicinska oprema, hrana i brojne druge potrepštine. S konvojem je došlo i medicinsko osoblje koje je pomoglo liječnicima u Novoj biloj u skrbi za ranjene i bolesne, a konvoj su pratili i humanitarci, franjevci, javne osobe, novinari. Dolaskom konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ probijena je blokada, a javnost je dobila informacije o stradanju i teškom položaju Hrvata Lašvanske doline.  

Konvoj su predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić, organiziran je pod pokroviteljstvom tadašnjeg hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, u njemu je sudjelovalo 143 ljudi, a put do Nove Bile trajao je 14 dana.  Osim što je probio potpunu osmomjesečnu blokadu Hrvata u Lašvanskoj dolini i donio im spas u hrani i lijekovima, humanitarni konvoj "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" ohrabrio je Hrvate u Srednjoj Bosni i vratio im vjeru da nisu sami.  

O organizaciji i značaju konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" na sastanku u Uredu predsjednika Republike govorili su njegovi sudionici: prvi predsjednik akcije „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ Miro Jakovljević, zapovjednik konvoja Herman Vukušić, pomoćnik zapovjednika Ante Čičin Karlov, kao i sudionici konvoja Milka Granić Husić i Davorin Višnjić, ujedno i fotoreporter Večernjeg lista. Na sastanku su bili i  izdavač knjige „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ Josip Jurčević te predsjednik karitativnog društva "Kruh sv. Ante" i gvardijan Franjevačkog samostana sv. Ilije u Zagrebu fra Marinko Baotić.  

Prema riječima sudionika, u hrvatskoj javnosti se danas nedovoljno zna i govori o važnosti konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" koji je zapravo bio početak organizirane humanitarne pomoći i podrške Hrvatima u BiH.  Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.