Predsjednik Milanović: Hrvatska mora početi proizvoditi i vlastito naoružanje

Predsjednik Milanović: Hrvatska mora početi proizvoditi i vlastito naoružanje

„Hrvatska mora početi proizvoditi dio vlastitog naoružanja. Kada kažem dio, ne mislim na zrakoplove, helikoptere i složene sustave, već na streljivo, od osobnog kalibra do granata za topništvo. Ovaj rat u Ukrajini,  ali i godine prije ovog rata, pokazuju da je to vitalno“, kazao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović na obilježavanju 32. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 Pojasnio je će se o proizvodnji dijela vlastitog naoružanja u budućnosti morati voditi računa i tome ozbiljno pristupiti. Iako nije zagovaratelj državne intervencije u svemu, kazao je da u nekim djelatnostima država može i mora biti jedini akter, a “to je proizvodnja streljiva”. “Europa to do sada nije bila u stanju, nije mogla, htjela ili nije shvaćala ozbiljno. Mi kao lojalna članica Europske unije i NATO-a pružat ćemo podršku kada god je to moguće i razumno.  Ako sebi dobro želimo morat ćemo se osloniti na vlastite snage i definirati ono što je moguće“, poručio je predsjednik Milanović.

 Čestitajući hrvatskim zrakoplovcima njihov dan, Predsjednik je rekao da je Hrvatsko zrakoplovstvo grana Hrvatske vojske koja je, nakon više desetljeća, došla tamo gdje je trebala biti i ranije i da je dobila modernu opremu. „U ovom trenutku, vi po opremljenosti i modernosti svog naoružanja i opreme prednjačite u Hrvatskoj vojsci. To je jako dobro za Hrvatsku, to je dobro za vas koji služite Domovini. To tako ne smije ostati predugo jer isto tako i druge grane hrvatske oružane sile moraju ići ukorak s tim. To neće biti lako, to će biti skupo i komplicirano“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako je opremanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva jako skupo i da će drugo trajati.

 Naposljetku, čestitao je svima koji su promaknuti i nagrađeni, a svim pripadnicima HRZ-a zaključno poručio: „Stojite na ramenima titana koji su prije 30 godina kretali iz nemogućega i ginuli. Takvo vrijeme više nije. Imate priliku i čast raditi u puno boljim uvjetima i služiti onom istom čemu su služili i vaši prethodnici“.

 „Samo ulaganjem u obranu možemo jamčiti sigurnu i mirnu budućnost našim građanima. Ulaganja u obrambeni sektor najveća su od Domovinskog rata. Uz projekte nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale i opremanje helikopterima Black Hawk, tu je cijeli niz manjih projekata, ne samo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, već i u svim granama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Međutim, sva ova oprema i naoružanja ne vrijede ništa bez vas – pripadnika i pripadnica Oružanih snaga RH. Stoga ćemo nastaviti poboljšavati vaš materijalni položaj, uvjete rada i obuke. Vi ste ono najvrjednije što hrvatski narod ima“, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić čestitajući 32. obljetnicu ustrojstva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 Osim Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH i potpredsjednika Vlade i ministra obrane, na svečanosti je govorio i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec. 

Na svečanosti održanoj u vojarni „Pukovnik Marko Živković“, povodom obilježavanja 32. obljetnice osnutka, predsjednik Milanović uručio je odlikovanja, promaknuća i pohvale pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu, odlikovani su: bojnik Dalibor Bučić, stožerni narednik Nevenko Benić, stožerni narednik Marijo Dević, stožerni narednik Branko Gradski, narednik Ivica Guliš, narednik Jakiša Marović, narednik Mirko Sesar, razvodnik Tugomir Matleković, stožerni narednik – vojni specijalist Darko Semper, nadnarednik – vojni specijalist Branko Perica, državni službenik Denis Ivanković, državna službenica Zvjezdana Zubčić, namještenik Ivica Baričević, namještenik Damir Batur, namještenik Ivan Burazer, namještenik Zdenko Mamić, namještenik Jandrija Marić, namještenik Nedjeljko Mikulić, namještenik Marin Nekić, namještenik Marko Rubelj i namještenik Boris Šturlan.

 Nadalje, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga uručio je i promaknuća  djelatnim časnicama i časnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske. U čin pukovnika promaknuti su Ivan Kurevija i Dejan Pavlović; u čin bojnika promaknuti su Josip Perić, Filip Petrinjak, Ivan Šućur, Ivan Lovrec i Dejan Majski.

 Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, u povodu svečanog obilježavanja Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pohvaljen je brigadir Saša Crnec.

 Uz predsjednika Milanovića na obilježavanju Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bili su savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika Ivica Kranjčević i pobočnik Predsjednika Vlado Čulina.

GLASNOGOVORNIK

        

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.