Ministar zdravstva Vili Beroš najavio rekonstrukciju Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio rekonstrukciju Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je na konferenciji za medije rekonstrukciju Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice kojom će se tri puta povećati kvadratura starog dijela klinike te izvijestio o značajnom smanjenju listi čekanja na bolničku dijagnostiku u toj zdravstvenoj ustanovi. Istaknuo je  probleme zdravstvnog sustava oko lista čekanja. 

"Vrijedi spomenuti da je 23. listopada ove godine bilo 17 postupaka na koje se čekalo preko 270 dana u Vinogradskoj bolnici,.Podsjetio je na postavljeni cilj koji moraju ispuniti do kraja ove godine, odnosno na to da su se obvezali da prosječno vrijeme čekanja na dijagnostičke i terapijske postupke u bolnicama neće biti preko 270 dana.

Iskoristiti infrastrukturu i kadrovske potencijale za smanjenje listi čekanja

Beroš je dodao kako će vrlo vjerojatno taj cilj ispuniti i u drugim ustanovama u suradnji s njihovim ravnateljima, a najveći problemi su ondje gdje doista nedostaju kadrovi i gdje se pokvare aparati.Istaknuo je kako sustav mora iskoristiti svu moguću infrastrukturu i kadrovske potencijale kako bi odgovorili na taj izazov, poručivši da nije riječ o predizbornom triku, već rezultatu višegodišnjeg rada.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić rekao je kako su organizacijski napravili brži obrtaj pacijenata što je dio reforme, odnosno ubrzali su obrade i tako smanjili liste čekanja. Predstojnik Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice Robert Šeparović rekao je da se kod njih liječi trećina hrvatskih onkoloških bolesnika te izvijestio kako su u zadnjih godinu dana internim reorganizacijama uspjeli postići da danas ne postoji lista čekanja za operacije onkoloških bolesnika u Klinici za tumore.

Rekonstrukcija Klinike je povijesni iskorak

Ministar Beroš osvrnuo se i na nadolazeću rekonstrukciju Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice. "Potres je ostavio mnoge posljedice i pokazao nam svu slabost zdravstvene infrastrukture u Zagrebu i Sisačkoj-moslavačkoj i županiji, da su zgrade stare, nefunkcionalne. One se jesu obnavljale više ili manje zadovoljavajućom dinamikom, međutim, iskoristili smo ovu nepriliku kao poticaj da unaprijedimo zdravstveni sustav i ovo je povijesni iskorak i povijesna obnova zagrebačkog zdravstvenog sustava", rekao je Beroš.

Stari dio zgrade Klinike za tumore, originalno zgrada općine, u potresu je stradao do te mjere da ga nije moguće obnoviti te će se graditi novi dio koja će se povezati na sadašnju noviju zgradu.

Kreće se s rješavanjem pitanja financiranja projekta rekonstrukcije koji će, procjenjuje se, koštati između 45 i 50 milijuna eura, a zgrada će se graditi u skladu sa svim zdravstvenim standardima te će imati oko 23.800 kvadrata umjesto sadašnjih 8200.

Na dvije etaže bit će dva centra izvrsnosti posvećeni liječenju raka dojke i raka debelog crijeva, na vrhu zgrade nalazit će se uprava i restoran na zelenom krovu, u prizemlju će biti edukacijski centar koji će zgradu integrirati u urbano tkivo grada, a zgrada će imati i tri podzemne etaže gdje će, između ostalog, biti garaže, ali i dva nova linearna akceleratora sa svim pripadajućim sadržajima.

Za vrijeme rekonstrukcije Klinike, druge sastavnice KBC-a Sestre milosrdnice pomoći će oko pacijenata, a dio će ostati u sadašnjem novom djelu Klinike.

Kada je riječ o samoj protupotresnoj obnovi na lokaciji Vinogradska, ukupno je potpisano 10 ugovora ukupne vrijednosti od 148,4 milijuna eura i obnova ide po terminskom planu. 

Izvor: Vlada / Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.