Sinergijom Županije te gradova i općina do više sredstava europskih fondova za Međimurje

Sinergijom Županije te gradova i općina do više sredstava europskih fondova za Međimurje

Sinergijom Županije te gradova i općina privući ćemo još više sredstava europskih fondova, naglasio župan Matija Posavec na današnjem Kolegiju načelnika i gradonačelnika. -Snažnijom sinergijom Međimurske županije i njezinih gradova i općina postići ćemo još viši postotak iskorištenosti sredstava europskih fondova, u čemu je naša Županija od 2014. godine do danas među vodećima u hrvatskoj na ljestvici uspješnosti - istaknuo je župan Matija Posavec u uvodnom obraćanju na današnjoj, devetoj sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika te pozvao kolege iz gradova i općina da, uz podršku REDEA-e, što je moguće više sredstava povuku za razvoj svojih jedinica: “Ovo je doba godine u kojem sagledavamo učinak, pripremajući se za sljedeće razdoblje. O prijedlogu novog - održivog i razvojnog - proračuna Međimurske županije Skupština će odlučivati 21. prosinca. Za konačno formiranje prijedloga čekamo suglasnost Ministarstva na projekte za 17 investicija u obrazovanju, tj. dogradnje i gradnje škola i dvorana, a idućeg tjedna se potpisuju i ugovori za projekte iz ITU mehanizama, vrijedni 18 milijuna eura. Nadali smo se da će se brže odvijati procedura vezana uz natječaje za javno-turističku infrastruktru, gdje smo prijavili revitalizaciju Feštetićeva kaštela u Pribislavcu te interpretacijske centre, no još čekamo rezultate“, rekao je župan, dodavši da će novi proračun nositi i započete projekte poput logističko-distributivnog centra za voćare i povrtlare koji će se graditi u Prelogu, dom za starije i nemoćne u Nedelišću, nove velike projekte u zdravstvu, itd.

Predsjednica Kolegija Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija, istaknula je da su točke dnevnog reda sjednice usmjerene na projekte perspektive koje se otvaraju u narednoj godini.Ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandra Polanec Marinović govorila je o malim prekograničnim projektima, ukupne vrijednosti 720.000 eura, namijenjenima edukacijama i seminarima, ali i ekološkim akcijama i sajmovima te manifestacijama u kulturi koji okupljaju više od 200 sudionika i koje će JLS-i moći koristiti tijekom iduće godine. Ravnateljica REDEA-e pozvala je čelnike lokalnih jedinica i na godišnju konferenciju REDEA-e posvećene temi budućnosti učenja, koja će se održati 7. prosinca.

Voditeljica REDEA-inog Odjela za pripremu i provedbu projekata iz područja gospodarstva Maša Tomašić najavila je Kolegiju mogućnosti koje donosi integrirani teritorijalni program kao i natječaj za poduzetničke inovacije uz strateškog povezivanje poduzetnika i jedinica lokalne samouprave. „Gradonačelnici i načelnici imaju priliku definirati specifične društvene izazove svoga područja te na njih odgovoriti kandidiranjem projekata iz ovog paketa. Mnoga su područja izazova – od prometne povezanosti do iskorištenosti ili deficita sportske infrastrukture“, pojasnila je Maša Tomašić.

Kolegiju su izneseni i detalji vezani uz izradu regionalnog energetskog i klimatskog plana za Međimursku županiju u okviru aktualnog projekta Life CEESEU-DIGIT. Cilj projekta je povećanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave te njihovo poticanje na energetsku tranziciju, naglasila je pomoćnica direktora MENEA-e Danijela Vrtarić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.