Predsjednik Milanović sastao se u Skoplju s predstavnicima hrvatske zajednice koja živi u Sjevernoj Makedoniji

Predsjednik Milanović sastao se u Skoplju s predstavnicima hrvatske zajednice koja živi u Sjevernoj Makedoniji

 Predsjednik Republike Zoran Milanović tijekom radnog posjeta Republici Sjevernoj Makedoniji, gdje je sudjelovao na neformalnom sastanku šefova država i vlada članica NATO-a jugoistočne Europe, sastao se i razgovarao s predstavnicima udruga hrvatske nacionalne manjine u Republici Sjevernoj Makedoniji.

 Sastanak s predstavnicima hrvatske zajednice održan je u hrvatskom Veleposlanstvu u Skoplju, a na njemu su bili: v.d. predsjednik Zajednice Hrvata u Skoplju Nenad Živković, predsjednik Zajednice Hrvata u Tetovu Nediljko Romac, predsjednik Hrvatskog foruma mladih u MK Marko Vidaček, predsjednik Makedonsko - hrvatskog društva „Marko Marulić” Branko Maretić i član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH Josip Tunić.

 Predstavnici hrvatske zajednice u Republici Sjevernoj Makedoniji upoznali su predsjednika Milanovića s aktivnostima svojih udruga. Budući da u Sjevernoj Makedoniji ne postoji krovna organizacija koja bi okupila sve zajednice i udruge hrvatske nacionalne manjine, Predsjedniku je predstavljena inicijativa hrvatskog veleposlanstva u Skoplju za uspostavljanje Saveza hrvatskih udruga u Sjevernoj Makedoniji kojem će pristupiti predstavnici svih udruga i organizacija hrvatske zajednice koje trenutno tamo djeluju.

 Prema zadnjem popisu stanovništva iz rujna 2021. u Sjevernoj Makedoniji ima 2.145 Hrvata, odnosno 0.12% od ukupnog stanovništva, a najviše ih ima u Skoplju, Bitoli i Štipu, a u manjim skupinama žive i u Kumanovu, Ohridu i Tetovu. Organizirani su u udruge Hrvata u Skopju, Tetovu, Štipu, Bitoli, Velesu te ograncima u Kumanovu i Ohridu.

 Osim veleposlanice Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji Nives Tiganj, na sastanku s predstavnicima zajednica i udruga hrvatske nacionalne manjine bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić i savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.